Tschüss 2 täysin ylivoimainen RORC Roschier Baltic Sea Racessa

Suomessa purjehdittiin toista kertaa maailman suurimman avomeripurjehdussarjan RORC:n Helsingin osakilpailu. Itämeren 635 merimailin kuninkuuskamppailua värittivät Suomessa ennen näkemättömät huippuveneet ja -purjehtijat, eeppiset olosuhteet neljän metrin aaltoineen sekä Venäjän sota-alukset.

Avomeripurjehduksen suurimman supertähden, nelinkertaisen Volvo Ocean Race -voittajan Stu Bannatynen vahvistama amerikkalainen Volvo 70 Tschüss 2 oli lopulta täysin ylivoimainen kaikissa Roschier Baltic Sea Racen luokissaan: kisan nopein vene, kokonaiskilpailun voittaja ja oman IRC Zero -luokkansa ykkönen. Kolmanneksi nopeimpana ja parhaana suomalaisveneenä aluksensa, Infiniti 52 Tulikettu Redkik Racingin, maaliin kipparoinut Arto Linnervuo nostaa Tschüss 2:n uudelle reittiennätykselle lippalakkiaan muistuttaen, kuinka kovasta veneestä on kyse.

–Se on varmasti yksi avomeripurjehdushistorian kovimmista veneistä, joka on voittanut aikaisemmin ja eri nimillä kaikki suurimmat kisat. Oli suuri kunnia nähdä vene Itämerellä ja kilpailla sitä vastaan, Linnervuo sanoo.

Tschüss 2:n uusi reittiennätys on 2 päivää, 5 tuntia, 6 minuuttia ja 41 sekuntia. Toiseksi nopeimmin radan ajoi ruotsalainen Carkeek 52 Rán. Linnervuon kipparoimaTulikettu oli kisan kolmanneksi nopein vene, mutta jäi omassa IRC Zero -luokassaan neljänneksi ja kokonaiskilpailussa, jossa tulokset lasketaan tasoituskertoimen perusteella, peräti 23:nneksi.
IRC Overall -kisan paras suomalaisvene oli Perttu Monthanin Tenet.

Linnervuon mukaan Roschier Baltic Sea Race, jonka reitti kulkee Helsingistä Tukholman edustalle Gotlannin kiertäen Viron Saarenmaan ja Hiidenmaan ohittaen takaisin Helsinkiin, voi hyvinkin kasvaa aivan suurimpien RORC-kisojen veroiseksi tapahtumaksi.

–Nyt meillä oli mukana yli 40 venettä. En pidä mahdottomana sitä, että määrä kasvaisi tämän vuosikymmenen aikana yli sataan veneeseen. Tämän tapahtuman arvo suomalaiselle avomeripurjehdukselle on valtava, kilpailun pääsponsorin Roschierin osakkaana ja teknologiajuristina työskentelevä Linnervuo sanoo.

Roschier Baltic Sea Racen palkintojenjako järjestetään Katajanokan Vierasvenesatamassa (MarinaBay) perjantai-iltana 2.8. klo 18.