Näitä olisi nähty Helsingin messuilla, osa 1

Fyysisiä venemessuja ei tänä talvena Helsingissä nähdä, mutta uutuusveneiden kavalkadi ei silti jää väliin.

Mallivuoden 2021 uutuustarjonnasta löytyy käytännössä lähes jokaiseen veneluokkaan jotakin mielenkiintoista uutta.

Moottoriveneissä viime vuosien trendejä maailmalla ovat olleet kalaveneiden, entistä suurempien päiväretkiveneiden sekä perämoottoriveneiden suosion kasvu. Suomi on seurannut perässä, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Mökki- ja päiväretkiveneissä alumiinirunkoisten ja avokeulaisten eli bowrider-tyyppisten veneiden suosio on Suomessa vankka. Etenkin yhteysveneiksi soveltuvien ohjaushyttiveneiden luokassa alumiini on haluttu valmistusmateriaali.

Keulakajuutallisten, 6–7-metristen daycruiserien kokoluokka on meillä erityisen suosittu, mutta myös tiloiltaan ja varusteiltaan matkaveneluokkaan kurottavien isompien 8–9-metristen daycruiserien markkinat ovat auenneet. Matkamoottoriveneissä suosituimpia luokkia ovat 7–8-metriset hyttiveneet sekä vähän isommat ympärikuljettavalla ohjaushytillä varustetut niin sanotut Targa-luokan veneet.

Purjeveneissä nykyaikaisten päiväpursien esiinmarssi on Suomessa ollut vielä vähäistä, mutta uusien retki- ja matkapursien kaupassa on nähtävissä joitakin valonpilkahduksia. Matkaveneiden kohdalla kaupanteon sykli on kuitenkin ylipäätään pidempi kuin yksi koronavuosi. Siispä jos ensi kesäksi haluaa vesille uuden matkaveneen, ovat hankintäpäätöksen viimeiset hetket jo käsillä.

Koronan keskellä veneily osoittautui mitä mainiommaksi tavaksi rentoutua ja viettää laatuaikaa perheen tai pienen ystäväpiirin parissa. Koska messutapahtuma siirtyi tänä vuonna verkkoon, Venemestari kokosi osaltaan kavalkadin uutuusvenetarjonnasta. Uutuudet julkaistaan vuoden kahdessa ensimmäisessä lehdessä. Katso ensimmäinen osa vuoden uutuusveneistä.

Lue myös: