Teema: Autopilotti

Venemestari-lehden numerossa 8/24 on autopilotti-teema: Hyvä autopilotti helpottaa veneilyä. Koska erilaisia laitteita on runsaasti, niiden edut ja haitat voivat olla vaikeita hahmottaa. Uuden numeron teemasivuilla esitellään purjeveneeseen soveltuvia autopilottivaihtoehtoja: tuuliperäsin, pinnapilotti ja autopilotti. Lisäksi löydät lehdestä ohjeet autopilotin asennukseen, josta näyte seuraavassa:

Autopilotin asennus

Autopilotti on mainio apuväline erityisesti pitkillä halsseilla. Järjestelmä ei tosin ole aivan halpa, ja tässä tapauksessa myös asennustyö vaati melkoisia panostuksia.

Yleistäen voidaan todeta, että yli 30-jalkaisten purjeveneiden purjehtiminen yksin voi olla haastavaa, ainakin kokemattomammalle merenkävijälle. Ohjauspinnan lukitseminen, edes lyhyeksi aikaa, on melkoista arpapeliä. Kovemmalla kelillä istuinkaukalossa voi kenties tehdä pieniä pikasäätöjä, mutta keulakannelle ei ole yleensä mitään asiaa.

Niin sanotusta pinnapilotistakaan ei ole apua, sillä yleensä näiden vehkeiden voimat eivät yksinkertaisesti riitä ohjaamaan venettä paineen kasvaessa. Autopilotti, joka toimii vain suotuisissa olosuhteissa, on pidemmän päälle hyödytön.

Järeämpi järjestelmä

Jotta vene olisi mahdollisimman hyvin hallittavissa myös yksin tai pienellä miehistöllä, tarvitaan järeämpi autopilottijärjestelmä. Tällaisen asentaminen veneeseen vaatii sekä taloudellisia että työpanoksia. Esimerkkiveneemme johon autopilotti asennettiin, on sikäli hieman erikoinen, että siinä on melko isosta koosta huolimatta ratin sijaan pinnaohjaus. Tämä seikka ei kuitenkaan vaikuttanut järjestelmän valintaan: ainoa järkevä vaihtoehto oli kytkeä autopilotin työyksikkö suoraan peräsinakseliin.

Tämä on Venemestarin maksullista sisältöä. Mikäli haluat lukea koko lehtijutun, kirjaudu, tai osta pdf-artikkeli tai koko artikkelin sisältämä pdf-lehti.

Mikäli olet Venemestarin tilaaja, kirjaudu.: https://venemestari.fi/kirjaudu/
Osta tästä artikkeli (5 €): https://venemestari.fi/tuote/teema-autopilotti-autopilotin-asennus/
Osta tästä tämä artikkeli sisältävä Venemestari-lehden irtonumero sähköisenä (7,50 €): https://venemestari.fi/tuote/8-2024/

 

 

Lue myös: