Vuoden meripelastajat Vaasasta

10. marraskuuta yhden jälkeen yöllä viisimetrinen perämoottorivene ajoi karille Horsskärsfjärdenillä Vaasan saaristossa.  Veneessä olleet neljä miestä joutuivat veden varaan. Heistä kolme pääsi kiipeämään kiven päälle ja yksi takaisin karilla olleeseen veneeseen. Vain yhdellä miehistä oli pelastusliivit.

Yhden matkapuhelin toimi edelleen ja miehet saivat soitettua hätäpuhelun. Vaasan hätäkeskus paikansi matkapuhelimen ja välitti hälytyksen Turun meripelastuskeskukseen. Meripelastusjohtaja hälytti tehtävään Vallgrundin merivartioaseman partioveneen ja Vaasan Meripelastusyhdistyksen Wärtsilä Rescuen, jonka kotoa hälytetty miehistö sai pelastusaluksen liikkeelle 30 minuutissa.

Hetkeä ennen Wärtsilä Rescueta onnettomuuspaikalle saapunut partiovene paikallisti uhrit lämpökameralla pimeyden keskeltä, mutta ei päässyt lähestymään heitä kivikkoon. Matalamman syväyksen omaava Wärtsilä Rescue ajoi veneen keulan kiinni kiveen, ja miehistö avusti pahasti kylmettyneet ja jo lähes liikuntakyvyttömät miehet turvaan merivartioston partioveneen valaistessa kohdetta.

Pelastetut kuljetettiin Vaasan Kutterisatamaan, missä Pohjanmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikkö otti heidät hoiviinsa.

Suomen Meripelastusseura palkitsi perjantaina 22.3. pelastusvene Wärtsilä Rescuen miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä, Meripelastajan malja -kiertopalkinnolla ja Seuran ansiomerkeillä. Samalla Meripelastusseura palkitsee kunniakirjoin pelastustehtävässä mukana olleet viranomaisorganisaatiot kiitoksena hyvästä pelastustoiminnan yhteistyöstä.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Niko Holmlund, Jouni Tuori, Kaj-Erik Loo ja Samuli Latomäki.

Kuva: Suomen Meripelastusseura, Mikko Lehtimäki

Lue myös: