Vara ei venettä kaada – työkalusetti kuntoon ja kepeästi kesävesille!

Varsinkn veneilyn vasta-alkajan on olennaista muistaa varustaa pakkinsa juuri omaan veneeseen sopivalla kalustolla ja varaosilla. Kattavalla ja kalliilla monikalupakilla ei tee mitään, jos sen mitoitus on väärä.

Pienessä  purjejollassa  tai  avoveneessä voi selvitä monitoimityökalulla, isossa jahdissa taas kulkee mukana kokonainen verstas varusteineen. Vaikka ei itse olisikaan valmis tekemään moottorin huoltoa tai sähkötöitä, satamasta löytyy yleensä aina se kaveri, joka auttaa näissä mielellään, kunhan oikeat työkalut löytyvät.

Kilkkeet ja kiinnikkeet

Kaikille veneille on ominaista erilaisten kiinnikkeiden, sokkien, ruuvien, pulttien ja muttereiden tarve. Niin ikään lähes kaikissa veneissä pitää pystyä ruuvaamaan, kiertämään, tarttumaan, katkaisemaan ja puristamaan.

Tarkista, millaisia ruuveja veneessäsi on ja katso, että valitset meisselit, jotka sopivat näihin ruuveihin. Vaihtopäät ja kärkisarjat ovat hyvä lisä.

Pultteja ja muttereita varten tarvitset sopivan laadukkaan hylsy- ja lenkkiavainsarjan. Hylsyavainsarjassa on paikallaan olla normaalien jatkovarsien lisäksi myös taipuisa jatkovarsi hankalissa paikoissa sijaitsevien muttereiden vääntöön.

Tarttumiset ja pätkimiset

Erilaisia pihtejä tarvitaan tarttumiseen ja kiinnipitoon tai vaikkapa johtojen onkimiseen. Lukkopihdit ovat oivallinen käsipari ja sopivat yllättävän moniin tehtäviin aina ruuvin irrotuksesta mutterinpidikkeeksi. Putkimiehen pihdit ovat hyvä lisä suurempien kierteiden käsittelyyn, kuten läpivientien irrotukseen ja kiristykseen.

Rautasaha ja jonkinmoinen puusaha kuuluvat perusvarustukseen, kuten taltat ja viilat. Sivuleikkureiden lisäksi tarvitset veneeseen myös muunlaisia katkaisutyökaluja. Katso, että pakistasi löytyy puukkoja, sakset ja mattoveitsi, joka on kätevä tarkkuustyöskentelyyn ja vaikkapa kankaan tai teipin leikkuuseen. Mittanauha ja työntömitta korvaavat vaikkapa ruuvin koon arvaukset.

Poraukset ja korjaukset

Isompien veneiden listalle lukeutuvat käsipora ja poranteräsarja. Akkupora on kätevä, kun hommaa on enemmän. Poranterissä kannattaa vilkaista mihin materiaaliin ne on tarkoitettu. Pehmeän yleisterän tarjoilu metalliin on epätoivoista hommaa.

Nippusiteet ja valikoima eri väristä ilmastointiteippiä kuuluvat kaikkiin pakkeihin. Teräs- ja kuparilangan tarve jää puolestaan venekohtaisesti arvioitavaksi.

Naarmujen ja rikkoutumisten varalle ensiavuksi mukaan liimaa, epoksia ja pakkelia sekä veneen väriin soveltuvaa paikkamaalia tai gelcoat-filleriä. Kokonaisuus täydentyy puhdistus- ja sekoitusvälineillä ja parilla arkilla eri karkeuksista hiekkapaperia.

Moottorin öljynsuodattimen irrotukseen tarvitset suodatinavaimen, hihnamallinen saattaa hyvinkin riittää. Bensakoneet ja perämoottorit edellyttävät tulppa-avainta. Moottoria varten tarvitset lisäksi öljyn- ja polttoaineensuodattimet, laturinhihnan, vesipumpun siipipyörän, varaletkuja ja näihin letkunkiristimiä.

Varaa mukaan myös CRC:tä tai vastaavaa sekä soveltuvia voiteluaineita ja rasvoja. Suppilot varmistavat siistimmän jäljen ahtaissa tiloissa.

Sähköhommiin

Veneen sähköjä varten tykötarpeisiin sisältyvät yleismittari, laadukkaat abico-pihdit, mielellään myös kuorintapihdit sekä erilaisia liittimiä. Varaa mukaan myös eri vahvuisia johtoja, sulakerasioita ja sulakkeita.

Kutistesukka on oiva apu liitosten varmistamiseen ja yleisen siisteyden vaalimiseen. Sukat myös suojaavat köysiä ja vaijereita.

Purjeveneeseen tarvitset yleensä aina lankaa, purjeteippiä, naruja ja köysiä. Pulttien lisäksi valikoimiin kuuluvat sakkelit, sokat, tapit ja haat. Pylpyröitä ja knaapeja unohtamatta. Sopivat niitit ja niittipihdit ovat tarpeen, kun mastoon tai puomiin tarvitsee kiinnittää heloja.

Trossi turvaksi

Jos matka katkeaa eikä vikaa saa korjattua, tarvitaan apua. Hätäilmoituksen voi tehdä vhf-puhelimella kanavalla 16. Uudemmissa puhelimissa on dsc-toiminto, jolla saat tehtyä kanavalla 70 automaattisen hätäilmoituksen, jossa on myös siihen kytketyn gps-laitteen sijainti.

Myös kännykällä voi tehdä hätäilmoituksen. Meripelastuksen numero on 0294 1000 ja sisävesillä yleinen hätänumero on 112.

Jos kyseessä ei ole uhkaava hätätilanne, tarvitaan hinausapua lähimpään satamaan. Lähettyvillä olevilta veneiltä kannattaa tietty pyytää apua. Muutoin soita paikalle hinaaja.

Kalliilta hinauslaskulta voi välttyä liittymällä Suomen Meripelastusseuran Trossi-palveluun. Sen vuosimaksun hinta on tällä kaudella 80 euroa.

Trossi-palvelussa vene hinataan ilman eri veloitusta lähimpään korjauspalveluja tuottavaan satamaan. Trossipalvelun puhelinnumero on 0800 302 230 ja se palvelee lokakuun loppuun saakka.

Lisätietoja Trossista: http://www.trossi.fi

 

Lue myös: