35 000 kuutiota jätevettä mereen Turussa – suolistobakteerien osuus merkittävä

Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamolla tapahtui viikko sitten ylivuoto, jonka seurauksena Raisionjokeen valui viiden päivän ajan yhteensä noin 35 000 kuutiota puhdistamatonta jätevettä, tiedottaa ELY-keskus.

Raisionjoesta ja sen edustan merialueelta on otettu viime päivinä vesinäytteitä vuodon aiheuttamien vesistövaikutusten selvittämiseksi. Muun muassa Pansion sataman edustalla on mitattu korkeita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia.

Veden suolistoperäisten bakteerien määrät olivat myös rannalta otetussa näytteessä koholla ja ylittivät uimavesille asetetut raja-arvot.

ELY-keskus kehottaa välttämään kalastusta erityisesti Ruissalon ja Pitkäsalmen ympäristössä, ennen kuin päästön hygieeniset vaikutukset on selvitetty. Myös veden käyttöä kastelu-, talous- ja uimavetenä kehotetaan välttämään.

Suurin osa jätevedestä kulkeutui meressä eteenpäin pääasiassa Ruissalon pohjoispuolelta Pohjoissalmea pitkin. Pohjoissalmeen ei muutoin tule suoraan jätevesiä, mutta Raisionjoesta ravinteita tulee paljon. ELY-keskuksen mukaan ylimääräinen jätevesipäästö on sen vuoksi erityisen haitallinen.

– Onneksi päästö sattui nyt eikä kesällä keskellä tuotantokautta. Silloin vaikutukset olisivat näkyneet laajemmalla alueella lisääntyneenä leväkukintana, sillä jätevesien fosfori ja typpi ovat suoraan leville käyttökelpoisessa muodossa. Ensi keväänä kasvukauden alkaessa ravinteet ovat kuitenkin edelleen meressä ja levien käytettävissä, ELY-keskus toteaa tiedotteessaan.

Lue lisää: ELY-keskuksen tiedote 14.11.

Puhdistamatonta jätevettä valui Raisionjokeen viiden päivän ajan.

 

Kuva: Creative Commons / Makele-90, CC BY-NC-SA
Etusivun kuvituskuva: Pixabay

Lue myös: