Vuoden rajakoira 2019 on merivartiokoira Cena!

Vuoden virkakoirat on valittu ja Vuoden rajakoira 2019 on saksanpaimenkoira Stoneman’s Garnet ”Cena”. Se työskentelee ohjaajansa vanhemman merivartija Rasmus Vikströmin kanssa Länsi-Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla.

Merivartiokoira Cena on koulutettu henkilöetsintään, jäljestämiseen, huumausaine- ja esine-etsintään sekä ruumisetsintään merialueella, joista onnistumisia on tullut erityisesti viime vuoden aikana.

Cena on urallaan tehnyt useita huumausainelöytöjä kotimaassa sekä ulkomaan komennuksilla, joilla tehdyt löydöt ovat olleet merkittäviä. Ulkomaan komennuksilla Cena on löytänyt myös ajoneuvoihin kätkeytyneitä ihmisiä. Cena osallistuu tarvittaessa pelastusetsintöihin ja on löytänyt kadonneita ihmisiä myös kotimaassa.

lahjakas jo pentuna

Cena on tullut ohjaajalleen 8 viikkoisena helmikuussa 2014. Vikströmin mukaan Cena oli jo pentuna vilkas ja kekseliäs koira, joka osoitti merkkejä työhalusta. Tasotestejä Cena suoritti hyväksytysti jo reilusti ennen yleistä 2 vuoden suoritusikää. Vikströmin mukaan Cenan paras ominaisuus onkin sen halu tehdä töitä mahdollisimman paljon.

Valitsijat katsovat, että Cena on osoittanut hyvää oppimis- ja sopeutumisoppimiskykyä merivartiokoiralle vaadittaviin työtehtäviin. Valintaperusteissa korostetaan myös, että ohjaajana toimiva vanhempi merivartija Vikström on kouluttanut koiransa esimerkillisesti merivartiokoiralle vaadittaviin työtehtäviin sekä kehittänyt viranomaisyhteistyötä koiratoiminnassa.

MUITA PALKITTUJA

Muita palkittuja Vuoden virkakoiria ovat Upinniemen rannikkoprikaatin sotakoira Lex, poliisikoirana vakuuttavaa jälkeä tehnyt Viksu, Suomen ensimmäinen ruokakoira tullikoira Aino ja huumeiden etsintään erikoistunut vankilakoira Tuisku.

Vuoden virkakoirat saavat palkintonsa Koiramessuilla lauantaina 7. joulukuuta kello 15.15 Areenalla, Helsingin Messukeskuksessa. Palkittavien koirien valinnoista vastaavat Poliisi, Tulli, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos ja Rajavartiolaitos.

Kuvat ja video: Suomen Kennelliitto

Lue myös: