The Bark Canoes and Skin Boats of Northern Eurasia – Varhaisista kanooteista nykyveneisiin

Uutuuskirja The Bark Canoes and Skin Boats of Northern Eurasia (Pohjoisen Euraasian tuohikanootit ja nahkaveneet) kertoo veneiden historian.

Smithsonian Books julkaisi vuonna 1964 eli 56 vuotta sitten kirjan The Bark Canoes and Skin Boats of North America, joka synnytti suuren kiinnostuksen Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön aluksiin. Nyt julkaistu Euraasian venehistoriaa selvittävä teos on suositun kirjan jatko-osa. Uutuuskirjan on kirjoittanut Harri Luukkanen yhdessä Smithsonian professorin William Fitzhugin kanssa.

The Bark Canoes and Skin Boats of Norhern Eurasia käsittelee pohjoisen Euroopan ja Aasian vanhinta venehistoriaa, ja siinä esitellään noin 40 tundran ja taigan alkuperäiskansojen perinteistä tuohikanoottia ja nahkavenettä.

Kirjan maantieteellinen kattavuus ilmenee erikoislaatuisista alueista: Skandinavian ja muiden Euroopan pohjoisten alueiden lisäksi tarkastelussa ovat muun muassa laajoja alueita läntisestä ja itäisestä Siperiasta sekä Hokkaidosta ja Pohjois-Kiinasta. Myös Suomi, saamelaiset ja Karjala ovat kirjassa hyvin esillä, sillä varhainen venehistoria on hyvin dokumentoitu muun muassa Kalevalan runoissa, kalliomaalauksissa sekä vene- ja melalöytöinä.

Tekijät kertovat perinpohjaisesti, kuinka muinaisista aluksista on vuosituhansin saatossa kehittynyt prototyyppejä nykyisenkaltaisille huviveneille. Muinaisina aikoina veneissä käytetyt materiaalit ja niiden mielikuvituksellinen hyödyntäminen esitellään asiantuntevasti.

Taloustieteen tutkija Harri Luukkanen on kirjoittanut ja toimittanut yli kymmenen teosta, muun muassa kanoottien historiasta. William W. Fitzhugh on pohjoisen veneilyn asiantuntija ja Arctic Studies -tutkimuskeskuksen johtaja. Teoksen on julkaissut arvovaltainen Smithsonian Books (2020). Kirjaa myy ja jakelee Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa Random House.

 

www.penguinrandomhouse.com

Lue myös: