Merivoimien entinen alus palasi vesille

Merivoimia aiemmin palvellut Jurmo-luokan alus sai kattavan peruskunnostuksen jälkeen uuden pestin monipuolisiin koulutus- ja pelastustehtäviin. Alus kastettiin marraskuussa Upinniemessä.

Rannikkoprikaatin komentaja, vapaaehtoiset maanpuolustajat sekä muut kutsuvieraat kokoontuivat Upinniemessä järjestettyyn kastetilaisuuteen, kun entinen Merivoimien alus sai kattavan peruskorjauksen jälkeen nimekseen Pia Elisabeth. Täydellisen peruskorjauksen läpikäynyttä alusta hallinnoi nykyisin vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävä Sininen Reservi ja sen jäsenyhdistys Pelikaanikilta ry.

Marine Alutechin tehtaalla Teijossa vuonna 2000 rakennettu Jurmo luokan U-601-alus palveli eri merivoimien yksiköissä, ennen kuin se vuonna 2011 siirrettiin kestosäilytykseen Pansioon. U-601 poistui Merivoimien kirjanpidosta vuonna 2016ja siirtyi sen jälkeen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen omistukseen.

Alus siirrettiin takaisin Teijon telakalle vuonna 2017 peruskorjattavaksi, jossa siitä kunnostettiin tai uusittiin lähes kaikki mahdollinen. Kolmen vuoden aikana aluksen parissa vietettiin vapaaehtoisvoimin 3950 miestyötuntia sekä ostettiin paljon erikoisosaamista. Ensimmäinen 100 000 euron lahjoitus saatiin syyskuussa 2012 August Ludvig Hartwallin säätiöltä, ja sen jälkeen projektia on tukenut useampi taho. Kaiken kaikkiaan aluksen peruskorjaukseen investoitiin noin 270 000 euroa. Projektia johti alusta alkaen Seppo Vihersaari ja peruskorjauksen teknisenä johtajana toimi Kimmo Hytönen.

Pia Elisabeth -alus soveltuu erinomaisesti nopeaan öljyntorjuntatoimintaan, kuten puomien laskuun ja ankkurointiin, sekä vaativaan merenkulun koulutukseen. Pituuttaaluksella on 13,35 metriä, leveyttä 3,5 ja syväys on 0,75 metriä. Voimantuotosta vastaavat kaksi Caterpillarin 3126TA-moottoria, joissa on tehoa yhteensä 626 kW (851 hv).

Lue myös: