Vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit 2020

Koronavuosi käänsi venekaupan kasvuun. Suomessa rekisteröitiin viime vuonna 4 769 uutta vesikulkuneuvoa. Toissa vuoteen verrattuna rekisteröintimäärä nousi 19 prosentilla.

Ensirekisteröintitilasto kuvaa melko suoraan uusien veneiden ja vesijettien kauppaa, joten venealaa koronavuosi kohteli hyvin. Etenkin pienet ja keskikokoiset moottoriveneet sekä vesijetit kävivät hyvin kaupaksi.

Moottoriveneet ovat suurin yksittäinen vesikulkuneuvotyyppi. Niitä ensirekisteröitiin viime vuonna 3 361 kappaletta. Kasvua toissavuoteen kirjattiin 588 eli 21 prosenttia.

Vesijettien ensirekisteröintimäärä ylitti vuonna 2019 ensimmäistä kertaa tuhannen kappaleen rajan. Viime vuonna vesijettejä rekisteröitiin vielä 17 prosenttia enemmän, 1 272 kappaletta.

Uusien purjeveneiden kauppa on yhä vähäistä. Parhaimmillaan Suomessa on myyty vuositasolla 200–300 uutta purjevenettä, mutta viime vuonna vesikulkuneuvorekisteriin kirjattiin vain 21 uutta purjevenettä ja yksi moottoripursi. Se on neljä vähemmän kuin vuonna 2019.

Moottori- ja purjeveneiden, moottoripurren ja vesijettien lisäksi viime vuonna ensirekisteröitiin 68 kumivenettä, neljä hydrokopteria, kaksi ilmatyynyalusta sekä 40 muuta vesikulkuneuvoa.

Ensirekisteröintitilastoa ylläpitää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tilasto kattaa Manner-Suomen saaristoalueineen muttei Ahvenanmaan maakuntaa.

www.traficom.fi

Teksti: Jan Sjölund

Kuva: Finnboat/Kari Wilén

 

Lue myös: