PSS ry: Uusia imutyhjennyslaitteita Saaristomerelle – Högsåra ja Pähkinäinen mainittu

 

Pidä Saaristo Siistinä ry sijoittaa ensi kaudella kaksi uutta imutyhjennyslaitetta Saaristomerelle, Högsåran Kejsarhamneniin ja Pähkinäisiin. Käymäläjätevettä laitteisiin mahtuu yhteensä 20 kuutiota. Jos tämä määrä jätevettä päästettäisiin suoraan vesistöön, se voisi tuottaa märkäpainoltaan 10 000 kg levää. 

Uudet laitteet on hankittu EU-rahoitteisen BATSECO-BOAT-projektin puitteissa, ja ne valmistaa paraislainen HL-Metal. Isolle, laiturimalliselle imutyhjennyslaitteelle mahtuu kaksikin venettä samanaikaisesti, ja laite on myös varustettu kahdella pumpulla. Viime vuonna vastaavanlaiset laitteet sijoitettiin Aspöhön, Seiliin ja Björköön.

­– On tärkeää, että laitteiden käyttö on nopeaa, helppoa ja ne sijaitsevat siellä, missä veneilijät eniten liikkuvat. Tämä EU-rahoitus mahdollisti, että saimme viisi uutta kelluvaa imutyhjennyslaitetta käyttöön Saaristomeren alueella nopeasti. Yhdistyksen perusrahoituksella tämä ei olisi onnistunut, kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Pidä Saaristo Siistinä ry:lle on tärkeää olla mukana kehittämässä Suomen imutyhjennysverkostoa, jotta veneilijöillä olisi mahdollisuus liikkua vesillä kuormittamatta ympäristöä turhaan. Veneily aiheuttaa pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia ja sen sisältämät ravinteet ovat kasveille suoraan käyttökelpoisessa muodossa. Uloste sisältää vähemmän ravinteita, mutta sen mukana voi levitä bakteereja.

Kaiken kaikkiaan kolmivuotisen BATSECO-BOAT-projektin aikana on hankittu 11 uutta imutyhjennyslaitetta sekä kunnostettu yhdeksän vanhaa imutyhjennyslaitetta keskisen Itämeren alueella. Lisäksi projektin puitteissa tuotettiin muun muassa kuvalliset imutyhjennyslaitteen käyttöohjeet.

Tämän vuoden helmikuussa päättyvän projektin rahoittaa EU:n aluekehitysrahaston Central Baltic Interreg -rahoitusohjelma, ja sen kokonaisbudjetti on 1,48 miljoonaa euroa. BATSECO-BOAT-projektia johtaa Turun yliopiston Brahea-keskus ja kumppanit ovat Suomessa Pidä Saaristo Siistinä ry, Ruotsissa Ecoloop AB, Campus Roslagen/Utvecklingscentrum för vatten sekä Norrtäljen kunta ja Virossa Hoia Eesti Merd (Keep the Estonian Sea Tidy) sekä Viimsin kunta.

 

Pidä Saaristo Siistinä ry                                                                                                                                                                                                                                

Kuvat: HL-Marine, Erik Saanila 2018

Lue myös: