10 kohdan keväthuolto – rutiinilla paras!

Keväthuoltotoimet ovat jokaisen veneilijän kevätriitti, joka nostaa sykettä sekä innon että ahdistuksen aaltoillessa vatsanpohjassa. Reaktiosta riippumatta, älä sorru laskemaan tsekkaamatonta venettä veteen, vaikka kuinka polttelisi – loppupelissä maltti on valttia ja tiukan edessä pääset helpommalla!

Tarkistuslistan läpikäyminen saattaa kuullostaa tylsältä, mutta kiteytettynä sillä on tarkoitus varmistaa veneen ja sen moottorin vesikelpoisuus ja käyttöturvallisuus. Käytännön näkökulmaa kuivalta kuullostavaan toimeen tuo se, että rehdisti korjaukset ja kunnostushommat on helpompi tehdä maissa kuin vesillä – etenkin, jos korjauskohta vaatii uutta nostoa.

Venetyyppi tietenkin määrittää  tarkistuskohteet, mutta pääsääntöisesti listalla ovat seuraavat seikat:

  • Akusto ja sähköt
  • Anodit
  • Hallintalaitteet ja kaapelit
  • Kansi
  • Moottori
  • Runko
  • Turvavälineet
  • WC:n kunto

Lataa kaikki akut ja tarkista niiden kunto. Varmista, että akkujen kiinnikkeet ovat puhtaat hapettumiselta ja hyvin voidellut. Tarkista sähköantureiden kiinnityskohdat ja kunto. Kokeile, että kaikki sähkölaitteet toimivat ennen laskua.

Anodit toimivat uhrautuvina metalleina potkurissa, kölissä ja veneen pohjassa. Vaihda anodit uusiin hyvissä ajoin, jos mielit nauttia huolettomista merimaileista.

Tarkista hallintalaitteiden kaapelien kunto, voitele ja uusi ne tarvittaessa. Kiinnitä eritystä huomiota moottorin pään liitäntäkohtiin. Jos sinulla on hydraulijärjestelmä, tarkista hydrauliikkanesteen määrä ja jäljitä mahdollisia vuotoja, jos niitä on syytä epäillä tapahtuneen telakoinnin aikana. Tämä selviää yleensä nestepintaa tarkkaamalla ja vuotojälkiä tutkimalla.

Jos kuulut syksyn ahkeriin pesijöihin, pääset rungon ja kansien puunaamisen osalta keväällä todennäköisesti helpommalla. Kevyt pyyhkiminen ja pesaisu asianmukaisella aineella ja materiaalilla riittää. Jos pinnassa, pohjalla, kannella tai ikkunoiden tiivisteissä tai niiden ympäristössä on kulumia tai naarmuja, paikkaa ne huolella.

Veneiden moottorityyppejä on runsaasti, joten yhtä pätevää yleisohjetta moottorin kunnon tarkistukseen on mahdoton antaa. Jos moottorisi huoltokirja on hukassa, etsi ohjetta verkosta tai käänny maahantuojan puoleen.

Varmista turvallisuussalkku. Katso, että pelastus-/ ja paukkuliivit toimivat, hätäraketit ovat käyttöikäisiä ja että veneestä löytyy siihen sopivat työkalut ja mahdolliset varaosat, jotka voi helposti vaihtaa itse.

Jos veneessäsi on wc, varmista senkin toimivuus ja huollata mieluummin ennen lomaa kuin sen aikana.

Aurinkoisia puuhatoveja – ja jos joku kohta jäi askarruttamaan, voit hakea lisätietoja vaikkapa Venemestarin kattavasta Digiarkistosta! Venemestarin kestotilaajana Digiarkisto on sinulle täysin ilmainen, joten liity joukkoon. Saat arkiston lukuoikeuden muutamassa päivässä!

Lue myös: