Yksityisleasing venekaupassa

Autokaupassa nopeasti yleistynyt yksityisleasing tarjoaa veneilijälle huolettomuutta: et sido pääomaasi veneeseen, mutta voit silti nauttia tuliterän veneen ratissa ilman omistamiseen liittyviä kustannuksia ja riskejä. Kiinteän kuukausimaksuun voidaan sisällyttää lähes kaikki, vakuutuksia ja polttoaineita lukuun ottamatta.

Kun kevät koittaa, alkaa monen mielessä kutkuttaa ajatus vesille lähtemisestä. Oma vene saattaa tuntua ainakin monelle aloittelevalle veneilijälle kalliilta kertasatsaukselta. Veneliikkeet ovat alkaneet tarjota yhdeksi ratkaisuksi autokaupasta tuttua yksityisleasing-sopimusta.

Suomessa yksityistä veneen liisausta tarjoavat tällä hetkellä ainakin Turun ja Vantaan Yamaha Centerit sekä Kemiönsaaren ja Tammisaaren Venekeskukset. Selvitimme molemmilta palvelun tarjoajilta, mitä kaikkea yksityisleasing-sopimus tarjoaa ja mihin sen myötä sitoudutaan.

Avaimet käteen ja vesille

Yamaha Center tarjoaa BSF Leasing -palvelua, jossa kiinteässä kuukausimaksussa huomioidaan tarvittaessa myös kaikki veneilyn piilokulut kuten laituri- ja talvisäilytysmaksut sekä huolto. Sopimus voidaan myös räätälöidä asiakkaan toiveita vastaavaksi, jolloin kiinteä sopimushinta sisältää esimerkiksi pelkän veneen liisauksen. Sopimusta tarjoavat Yamaha Centerit Turussa ja Vantaalla. 

– Sopimus sisältää joko pelkän veneen tai sen lisäksi huoltopaketin ja veneen talvisäilytyksen. Myös muita lisäpalveluita voidaan liittää osaksi sopimusta. Veneilyharrastuksen kustannukset ovat näin tiedossa asiakkaalla jo sopimusta tehdessä, jolloin voi huoletta keskittyä itse veneilystä nauttimiseen, toteaa Yamaha Centerin myyntipäällikkö Roger Granfors.

Leasing-veneessä pitää olla laaja vakuutus, jonka hankkimisessa myyjä auttaa tarvittaessa. Vakuutuskustannukset ovat sidoksissa liisattavan veneen kokoon. Sopimuksen kohde rekisteröidään rahoituksen takana olevan LähiTapiola Rahoituksen omistukseen ja asiakas jää veneen haltijaksi.

Granfors kertoo, että BSF Leasingin sopimusaika voi olla 24–60 kuukautta. Hänen mukaansa sopimuksia on tehty kymmeniä, joista pidempiaikaiset sopimukset ovat olleet suosituimpia. 

Peruspaketissa veneellä saa ajaa kauden aikana 50 tuntia, mutta tarvittaessa voidaan sopia muunlaisistakin käyttötuntirajoista. Sovittujen käyttötuntien ylimenevältä osalta veloitus on 35 euroa per käyttötunti. Jos asiakas haluaa vaihtaa BSF Leasing -sopimuksella hankkimansa laitteen toiseen, pitää se tehdä veneliikkeen kanssa, joka määrittää laitteelle senhetkisen vaihtoarvon ja ottaa käytössä olleen veneen vaihdossa. Leasing-sopimuksen päätyttyä on mahdollista myös lunastaa vene itselleen erikseen sovittavalla lunastushinnalla.

– Koko myynnissä oleva kalustomme on liisattavissa. Koeajolle pääsee muun muassa Espoon Keilalahdessa, jossa Yamaha Centerillä on ensi kaudella 35–40 venemallia kokeiltavana, Granfors kertoo.

Veneen jäännösarvo kauppiaan vastuulla

Tammisaaressa ja Kemiönsaaressa toimipisteitään pitävä Venekeskus tarjoaa Easy Boating -sopimusta, joka on sisällöltään hyvin samankaltainen leasingsopimus kuin Yamaha Centerilläkin. Myös rahoituspalvelun tarjoaja on sama eli LähiTapiola Rahoitus.

– Sopimus sisältää veneen varusteineen, huollot, vesillelaskun ja noudon sekä talvisäilytyksen yhdellä kiinteällä kuukausimaksulla. Asiakkaan tarvitsee hankkia vain venevakuutus ja laittaa polttoainetta tankkiin, lupaa Venekeskuksen Mats Nyman.

Huoletonta ja mukavaa Easy Boatingissa on hänen mielestään myös se, että asiakas ei tarvitse käsirahaa. Veneliike on myös vastuussa veneen jäännösarvosta. Sopimusaika on 24–60 kuukautta ja sopimuskauden enimmäisajotunnit 100–250 tuntia. Tapauskohtaisesti ajotuntien, tarvittavien palvelujen ja sopimusajan suhteen voidaan tehdä muunkinlaisia järjestelyitä, jotka vaikuttavat kuukausihinnan muodostumiseen.

– Lähdemme siitä, että kohtuullisuuden rajoissa joustetaan, eli jos ajotunnit ylittyvät kauden jälkeen muutamalla tunnilla, ei lisäveloitusta mene, Nyman sanoo.

Myös Easy Boatingin käyttäjä voi lunastaa veneen itselleen sopimuskauden jälkeen ja valikoima kattaa kaiken Venekeskuksessa myynnissä olevan kaluston. Veneitä pääsee koeajamaan ennen päätöksen tekoa tarpeen mukaan joko Tammisaaressa tai Kemiönsaaressa. Ennen luovutusta annetaan veneeseen täydellinen käyttöopastus.

– Vene tulee keväällä pestynä ja huollettuna laituriin, syksyllä hoidamme sen laiturista talvisäilöön. Mielestäni aloittelevien veneilijöiden lisäksi yksityisleasing on erinomainen vaihtoehto myös saareen matkaaville mökkiläisille, joita meillä on asiakkaina paljon, Nyman toteaa.

Esimerkkejä yksityisleasing-vaihtoehdoista ja -hinnoista

 

Yamaha Center BSF Leasing

 

Yamaha 63 DC + Yamaha F150D

36 kk
655 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
549 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
676 €/kk
sis. huollot ja talvisäilytykset

Cross 57 BR + Yamaha F115B

36 kk
523 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
438 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
561 €/kk
sis. huollot ja talvisäilytykset

Buster XXL + Yamaha F150D

36 kk
686 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
574 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
712 €/kk
sis. huollot ja talvisäilytykset

Venekeskus Easy Boating

 

Yamarin 60 DC + Yamaha F115B

36 kk
563 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
441 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
567 €/kk
sis. huollot ja talvisäilytykset sekä avaimet käteen -palvelun

Cross 54 BR + Yamaha F70A

36 kk
437 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
343 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
456 €/kk
sis. huollot ja talvisäilytykset sekä avaimet käteen -palvelun

Buster M2 + Yamaha F40F

36 kk
258 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
203 €/kk
ilman lisäpalveluita

60 kk
299 €/kk
sis. huollot ja talvisäilytykset sekä avaimet käteen -palvelun

www.yamaha-center.fi

www.venekeskus.com

 

Teksti: Pekka Säilä

Kuvat: Inhan Tehtaat, Yamaha Center ja Venekeskus

Lue myös: