Pelarivalintoja – uudet paukut vai vieläkö näillä vanhoilla menisi?

“Vain päälle puetut pelastusliivit pelastavat” on tuttuakin tutumpi lause ja kuten useimmat kliseet, sekin aivan totta. Pukemista helpottaa, kun liivit ovat mukavat ja ennen kaikkea toimivat.

Vesillä turvallisuus on viisautta ja siitä ei juuri kannata tinkiä. Olennaisin turvavaruste veneessä on pelastusliivi. Liivejä valitessa kannattaakin panostaa käyttömukavuuteen, tietenkin koska vesillä on tarkoitus olla kivaa, mutta myös koska liian kireät tai hankaavat liivit jäävät herkemmin pukematta.

Mukavuutta määriteltäessä koko ja istuvuus ovat keskeisiä. Hyvissä liiveissä on kiinnitysnauhoja ja -solkia, joilla ne voidaan säätää kullekin käyttäjälle sopiviksi. Liivit tulee aina pukea päällimmäisiksi ja toimivat nauhat ja soljet avittavat joustossa vaatekertojen mukaan.

Liiviasiantuntijoiden mukaan liivien painosuosituksia ei aina tarvitse noudattaa täysin orjallisesti. Usein hyvin istuvat liivit, joiden painosuositus alittaa käyttäjänsä painon muutamalla kilolla, ovat parempi vaihtoehto kuin suositusten mukaiset mutta epämukavat liivit.

Perinteistä vai modernia?

Mieti millaiseen aktiviteettiin liivit tulevat. Ei ole tavatonta hankkia eri liivejä eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi kevyemmät kelluntaliivit tai purjehdusliivit sopivat uimataitoiselle jollapurjehtijalle, soutajalle tai suojaisten vesien kalastajalle.

Kelluntaliiveihin nähden kuitenkin oikeat pelastusliivit tarjoavat ylivoimaisesti paremman turvan. Pelastusliivejä on yleisesti katsottuna kahdenlaisia. Niitä pääsääntöisesti oransseja isokauluksisia pulleita ja perinteisiä liivejä sekä moderneja kapeita ja käyttäjäystävällisempiä ns. paukkuliivejä.

Perinteiset pelastusliivit sopivat kaikille käyttäjille ja niiden toimintavarmuus perustuu suunnitteluun, jolla veden varaan päätynyt kääntyy automaattisesti turvalliseen kellunta-asentoon.

Paukkuliivien toiminta perustuu liivin sisällä olevaan hiilihappopatruunaan, jonka yhteydessä oleva sulake laukeaa, kun se osuu veteen ja täyttää paukkuliivin sekunneissa.

Entäpä jos hankkisi alkuun käytetyt?

Varustekaupoilla pitää kiirettä ja huhuja varustepulastakin liikkuu varsinkin tänä keväänä, kun veneilybuumi elää uutta nousua. Verkon foorumeilla ja kirpputoreilla törmää käytettyihin pelareihin, ja kahvihuoneessa työkaveri tarjoaa kaupan tai lahjaksi omiaan. Mutta uskaltaako niihin luottaa?

Hyvin hoidettuun käytettyyn liiviin pätee pelkistetysti samat säännöt kuin oman käytössä olevan liivin huoltoon.

Kun ostat käytettyä tai huollat omaasi, kiinnitä huomiota seuraaviin kohtiin:

  1. Kurkkaa liivin sisäpuolelta tuotelappua. Jos CE-merkinnät ja painoluokat ovat kuluneet pois tai niiden tiedot selkeästi vanhentuneet, jätä ostamatta/käyttämättä.
  2. Vaikka tuote olisi pakkauksessa tarkista, että em. tiedot ovat näkyvillä ja ajan tasalla. Iskemättömänkin paukkuliivin laukaisimen päivämäärä voi olla vanhentunut ja kaasupatruuna menettänyt tehonsa, mikä tietää välitöntä huoltoa.
  3. Paukkuliivin kaasupatruunan tulee olla pohjassa eikä siinä saa näkyä ruostetta ja sen painon on vastattava täsmälleen sen kylkeen kirjattua arvoa. Muussa tapauksessa se on syytä vaihtaa pikimmiten. Patruunan tulee olla kierrettynä pohjaan, niin että se istuu tukevasti kiinni. Ei ole tavatonta, että patruuna kiertyy ajan myötä itsestään auki tärisevässä veneessä säilytetyissä paukkuliiveissä.
  4. Varmistu myös, että käsilaukaisimen naru on ehjä eikä jumita. Joskus liivien laukaisimessa on kaksi pientä kenttää, jotka osoittavat vihreää, kun hiilihappopatruuna on sekä toimintakunnossa että tarpeeksi tiukasti kiinni. Kaikkein kehittyneimmissä malleissa nämä kentät ovat nähtävissä myös liivien pinnassa sijaitsevassa pienessä läpinäkyvässä ruudussa.
  5. Joihinkin laukaisimiin on asennettu turvasokka,jonka tehtävä on estää liivien laukeaminen vahingossa. Käytettyä ostettaessa tai huollettaessa kannattaa tarkistaa, että sokka on kunnossa ja paikallaan. Uusia sokkia on usein mukana hiilihappopatruunoja ja laukaisimia sisältävissä huoltopakkauksissa.
  6. Tarkista liivien kiinnitysnauhat ja soljet. Ovatko ne ehjät ja toimivat. Kurkkaa perinteisen pelastusliivin kaulukseen, että kädensija on ehjä, paikoillaan ja kestää noston vedestä.

Selvitä myös käytettyjen liivien tuotetiedot ja varo halpoja kopioita. Jos tietoja ei löydy eikä niissä olevaa tietoa voi jäljittää, jätä suosiolla ostamatta. Pelastusliivin tehtävä on auttaa pelastautumisessa ja sen tulee toimia vedessä siten, että veden varaan joutunut kääntyy oikeaan asentoon.

24 tunnin testi

Käytettyjen paukkuliivien hankinnassa 24 tunnin testi lienee mahdoton. Kuitenkin liivien huollon ja käyttöturvallisuuden kannalta se on olennainen.

Eli muistin virkistämiseksi: paukkuliivit tulee täyttää puhaltamalla ainakin kerran vuodessa, jolloin liivien annetaan levätä täytettyinä vuorokauden ajan mahdollisten vuotojen selvittämiseksi. Liivit täytetään puhaltamalla letkuun ja tyhjennetään samaa kautta. Kun liivit on todettu ehjiksi, ne taitetaan kokoon huolellisesti.

Paukkuliivien huoltoon löydät toimivat vinkit vaikkapa tästä Venemestarin verkkoartikkelista.

Jos huolto syystä tai toisesta arveluttaa, käänny rohkeasti venetarvikeliikkeen tai muun alan ammattilaisen puoleen.

Muistathan tämän
  • Suomessa kaikkien pelastusliivien tulee täyttää ominaisuuksiltaan määritetyt direktiivit. Kelluttavuus ilmoitetaan Newtoneina (N).
  • Uuden vesiliikennelain mukaan veneen päällikkö vastaa siitä, että jokaisella veneessä olevalla on pelastusliivit. Käytännössä tämä tarkoittaa, että veneessä tulee olla kaikille hyväksytyt ja sopivankokoiset pelastusliivit, pelastuspuvut tai vastaavat kelluntapukineet helposti saatavilla. Päälle pelastusliivit tulee lain mukaan pukea viimeistään silloin, kun tilanne ja olosuhteet niin vaativat.


Viisaasti vesillä -ohjeistus

Pelastusliivit uimataitoisille ja uimataidottomille lapsille: 100 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi suojaisilla vesillä. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selinkelluntaan 10 sekunnissa. Näitä liivejä valmistetaan ainoastaan oranssina, punaisina tai keltaisina, ja niihin kuuluvat pakollisina heijastin sekä pilli. Tällaiset liivit hankitaan lapselle.

Paukkuliivit vaativiin olosuhteisiin aikuisille: 150 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi rannikkovesillä. Ne kääntävät tajuttoman selinkelluntaan 5 sekunnissa. Yleensä ne ovat ilmatäytteisiä, ja niitä saa myös haararemmillä varustettuna. 275 Newtonin liivit on tarkoitettu käytettäviksi avomerioloissa vesitiiviiden ja painavien asusteiden kanssa. Ne kääntävät tajuttoman henkilön turvalliseen kellunta-asentoon 5 sekunnissa. Liivit ovat yleensä ilmatäytteisiä.

Kelluntaliivit uimataitoiselle, jolla on apu lähellä: 50 Newtonin kelluntaliivit, -takit ja -haalarit on tarkoitettu ainoastaan uimataitoisille käytettäväksi suojaisilla vesillä, rannan läheisyydessä, missä apu on lähellä. Kelluntaliivejä suositaan esimerkiksi vesiurheilussa, koska niiden kanssa liikkuminen on vaivatonta. Ne eivät käännä tajutonta ihmistä selälleen ja niistä puuttuu useimmiten kaulus. Kelluntapukineita ei valmisteta alle 30-kiloisille lapsille.

Kelluntavarusteita on käytettävä, huollettava ja säilytettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti ja varusteiden mukana tuleva käyttöohje on suositeltavaa lukea. Pelastusliivien käytössä on tärkeää, että ne on puettu oikein.

Tutustu tarkemmin Viisaasti vesillä.


Teksti: Merja Peiju Metsätaival
Kuvat: Eeva Hjorth-Hois

Lue myös: