Nurkat puhtaiksi – saariston romunkeräys Paraisilla ja Rymättylässä 5.–8.7.

Pidä Saaristo Siisti ry:n M/S Roope ahkeroi tänäkin kesänä puhtaan saariston puolesta.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) järjestämä perinteinen saariston romunkeräys on liikkeellä 5.–8.7. Tällä kertaa PSS ry:n huoltoalus M/S Roope suuntaa Paraisten läntiseen saaristoon ja Rymättylän saaristoon.

Paraisten ja Rymättylän saaristossa 5.7.–8.7. kiertävään jätteenkeräysalukseen otetaan maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähköllä ja paristoilla toimineita laitteita, rakennus- ja siivousjätettä ja metalliromua. Vaaralliset jätteet on tuotava paikalle alkuperäispakkauksissa tai ehjissä suljetuissa astioissa, jotka on merkitty huolellisesti.

Rakennus-, remontti- ja siivousjätettä sekä suurikokoista jätettä otetaan vastaan alukselle vain LSJH:lta ostetuissa suursäkeissä. Etukäteen ostettuun LSJH:n kuution kokoiseen suursäkkiin voi pakata esimerkiksi puujätettä, huonekaluja, styroxia, muovia, kipsilevyjä, kaakelia ynnä muuta remonttijätettä.

Eroon romuautoista – ilmoitus etukäteen

Suursäkkejä myydään LSJH:n lajitteluasemilla aina keräyksen alkamiseen asti. Säkin voi ostaa myös M/S Roopelta keräyksen aikana. Kuution kokoisen suursäkin hinta on 89 €, joka sisältää jätteen käsittely- ja kuljetusmaksun. Turvallisuussyistä alukseen ei voida ottaa vastaan kaasupulloja tai asbestia sisältävää jätettä.

– Aluksella suursäkki toimittaa jätelavan virkaa, sillä M/S Roopen kannella on tilaa rajallisesti ja irtonaista jätettä ei voida ottaa kyytiin turvallisuussyistä. Jätteet myös kuljetetaan säkin suojissa maihin lajiteltavaksi ja käsiteltäväksi, kertoo PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Keräykseen voi toimittaa myös romuajoneuvoja. Autot ja muut ajoneuvot otetaan vastaan vain ennakkoilmoituksesta ja ilman nesteitä. Romuautoista on ilmoitettävä viimeistään maanantaina 28.6. LSJH:n asiakaspalveluun puh. 0200 47470 tai asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Asioinnin aakkoset

Jätteen tuojan on itse oltava paikalla luovuttamassa jäte keräykseen. Jätettä ei saa jättää jätteenkeräysaluksen pysähdyspaikoille vartioimatta.

Vaikka koronavirustilanne on hieman helpottanut keväästä, noudatetaan myös saariston romunkeräyksen yhteydessä hyviä terveysturvallisia tapoja.

Turvavälit kannattaa säilyttää, ei pelkästään pisaratartuntavaaran vaan myös yleisen turvallisuuden takia. Huoltoaluksen kansi voi olla liukas ja kävijöiden tulee ottaa huomioon, että jätteitä nostetaan aluksen kyytiin nosturilla.

Keräyksen aikataulu

Keräyksen aikataulu ja pysähdyspaikat löytyvät tästä.
PSSry muistuttaa, että aikataulu on viitteellinen ja sekä saapumis- että lähtöajat riippuvat keliolosuhteista ja kohteiden jätemääristä.

Pysähdyspaikan koordinaatit: koordinaattijärjestelmä WGS84.

Saariston romunkeräyskierroksia on tehty jo yli 20 vuoden ajan. Keräys pyritään järjestämään vuosittain eri saarilla, jotta jätettä saadaan kerättyä mahdollisimman laajalta alueelta. Keräysreitti suunnitellaan asukkaiden toiveiden pohjalta. Juuri nyt on hyvä aika esittää toiveita ensi kesän keräystä silmällä pitäen, toiveita otetaan vastaan elokuun loppuun asti.

Lisätietoja: Pidä Saaristo Siistinä ry ja Lounais-Suomen Jätehuolto
Kuvat: PSSry

Lue myös: