Hallitus on esittänyt merenkulun ympäristösuojelulakiin muutoksia, joilla parannetaan jätteiden käsittelyä myös pienemmissä, vähintään 25-paikkaisissa huvivenesatamissa.
Juhannuksen alla jätetyssä merenkulun ympäristölain muutoksessa merkittävin muutos on rannikolla ja sisävesillä myös pienempiin 25-paikkaisiin huvivenesatamiin kohdistuvat vaatimukset ottaa vastaan alusten jätteitä ja laatia jätehuoltosuunnitelma. Aiemmin vaatimukset ovat koskeneet vähintään 50-paikkaisia huvivenesatamia.
Sääntelyn piiriin tulee arviolta satoja satamia lisää.
Yksityiset mökki- ja pihalaiturit, venevalkamat, mökkiyhteyslaiturit, yhteisrannat sekä lyhytaikaiseen kiinnittymiseen käytettävät kauppojen ja ravintoloiden laiturit rajataan esityksessä sääntelyn ulkopuolelle.
Siirtymäaikaa jätehuollon järjestämiseksi on 30.4.2022 asti. Sataman jätehuoltosuunnitelma on päivitettävä ja hyväksytettävä viranomaisella 31.12.2022 mennessä.
Viisi keskeistä muutosta jätteiden käsittelyyn satamissa
1. Jatkossa kaikkien satamien tulisi voida ottaa vastaan niitä käyttäviltä aluksilta peräisin olevat jätteet. Huvivenesatamien osalta sääntelyn piiriin siirtyvät 25-paikkaiset vierassatamat.
2. Kotisatamissa olisi oltava vastaanotto öljyisille ja vaarallisille jätteille sekä sekajätteille sekä käymäläjätevesille. Tämä vastaa nykyistä vähintään 50-paikkaisia huvivenesatamia koskevaa vaatimusta. Vierasvenesatamissa pitäisi ottaa vastaan sekajätteet ja käymäläjätevedet. Kuten nykyisin, sataman pitäjät voivat tehdä sopimuksia lähialueella sijaitsevien vastaanottolaitteiden käyttöoikeudesta.
3. Jätteiden vastaanottovelvoite laajenee kalastussatamille sekä yhteysalus- ja vesibussisatamille.
4. Kaikkien satamien on laadittava jätehuoltosuunnitelma viideksi vuodeksi nykyisen kolmivuotisen suunnitelman sijaan.
5. Kauppamerenkulun satamien on otettava vastaan jatkossa myös biojätteet, pahvi ja paperi sekä muut yhdyskuntajätteet.
Myös turvatoimilakiin, alusrekisterilakiin, alusturvallisuuslakiin ja laivavarustelakiin on tulossa muutoksia. Muutokset astuvat voimaan 1.7.2021 alkaen.
Jatkossa säännellään esimerkiksi alusten välisiä haitallisten ja vaarallisten lastien siirtoja ja polttoaineen toimituksia, kun toistaiseksi on säännelty vain öljylastin siirtoja.
Huvivenesatamia ja pieniä kalastussatamia valvovat kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset ja muita satamia ELY-keskukset.
Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö
Kuvituskuvat: Venemestarin arkisto