BOB Award -voittajat julkistettiin Berliinin Boot & Fun -venemessuilla

Tänäkin vuonna yhden kategorian vei nimiinsä suomalaisen venevalmistajan uutuusmalli.

Viidestätoista kansainvälisestä venetoimittajasta koostuva BOB-jury on valinnut jälleen vuoden parhaat testaamansa veneet. Valinnanvaraa oli runsaasti, sillä kaikkiaan tuomariston jäsenet testasivat vuoden aikana yli sata mallivuoden 2021 uutuusvenettä.

Ensimmäisellä äänestyskierroksella niistä nostettiin viiteen kategoriaan yhteensä 17 finalistia. Suomalaiset veneet olivat tänäkin vuonna hyvin esillä ja kansainvälisen raadin mieleen, sillä finalisteiksi niitä ylsi neljä: Axopar 22 Spyder ensiveneiden Best Beginners -luokassa, Silver Shark CCx/BRx kalaveneiden Best for Fishing -kategoriassa, Finnmaster T9 perheveneiden Best for Family -luokassa sekä Saxdor 320 päivä- ja viikonloppuristeilijöiden Best for Fun -sarjassa.

BOB Awardissa jo finalistien joukkoon nimeäminen on saavutus, mutta toisenBest for Beginners: Axopar 22 Spyderäänestyskierroksen jälkeen jäljelle jäävät vain voittajat. Tässä ne ovat:

Best for Beginners: Axopar 22 Spyder

Axopar 22 Spyder oli selvä suosikki vuoden parhaaksi ensiveneuutuudeksi, eikä se pettänyt. Voitto tuli selvällä marginaalilla muihin finalisteihin. Perusteluissa esiin nousi muun muassa Axoparin moderni muotokieli, erinomaiset ajo-ominaisuudet, monet tilaratkaisuvaihtoehdot sekä valmiiksi varustellut Jobe-vesiurheiluversiot.

7,2 metriä pitkään Axopar 22 Spyderiin sopii 115–200-hevosvoimainen perämoottori ja sen pakettihinnat Suomessa alkavat 55 000 eurosta.

www.axopar.com

Best for Fishing: Quicksilver Captur 705 Pilothouse

Vuoden kalaveneeksi nousi niukalla erolla Quicksilver 705 Pilothouse. Siinä on ympärikuljettava ja kolmella ovella varustettu hytti, joka parantaa kalastusreissujen mukavuutta tarjoten suojaa sekä paahtavalta auringolta että sateelta ja viimalta. Avotilassa on puolestaan riittävästi kokoa, laitakorkeutta ja valmiuksia myös merikalastuksen vaatimuksiin.

Hieman alle seitsemän metriä pitkä Quicksilver varustetaan 150–225-hevosvoimaisella perämoottorilla. Pakettihinnat alkavat vakiovarustein ja pienimmällä konevaihtoehdolla 55 000 eurosta.

www.quicksilver-boats.com

Best for Family: Marex 330 Scandinavia

Norjalainen Marex on perheomisteinen veistämö, josta on kehittynyt todellinen perhe- ja matkaveneiden osaaja, mistä uusin 330 Scandinavia on hieno esimerkki. BOB juryn näkemyksen mukaan Marex on onnistunut loihtimaan 330 Scandinaviaan käytännöllisen tilaratkaisun, jossa on loistavat puitteet niin sosiaaliseen yhdessä olemiseen kuin veneessä majoittumiseen. Myös mukavat ajo-ominaisuudet ja turvallisuusnäkökulmaa korostavat yksityiskohdat kuten poikkeuksellisen korkeat kaiteet miellyttivät tuomaristoa.

Kymmenmetrinen Marex on saatavilla yhdellä tai kahdella dieselmoottorilla varustettuna ja sen hinnat alkavat vakiovarustein noin 330 000 eurosta.

www.marex.no

Best for Fun: Waterdream 52 California

Erittäin tasaisessa huviveneiden luokassa voittoon nousi hollannin prinssi Bernhard van Oranje Nassaun omistaman Waterdreamin 52 California. Se on ylellinen ja persoonallinen alumiinirakenteinen päiväjahti, joka viimeistellään aina asiakkaan toiveiden mukaisesti. Waterdreamin moniin kohokohtiin kuuluu esimerkiksi pursityyppinen hiilikuitupedestaali, johon kookas ratti on kiinnitetty.

Hillitystä charmista huolimatta 15-metrinen Waterdream on melkoinen menijä. Tehokkaimmillaan kahdella 900-hevosvoimaisella dieselmoottorilla varustettuna sen huippunopeus nousee 50 solmuun. Verottomat tehdashinnat alkavat noin 1,5 miljoonasta eurosta.

www.waterdream.nl

Best for Travel: Silent 60

Itävaltalainen Silent 60 -katamaraani ohitti asuttavien matkaveneiden luokassa yksirunkoiset haastajat. Se on parhaimmillaan energia-autonominen ja paikallispäästötön tilaihme, jolla voi ylittää valtameriä. Aurinkoenergian lisäksi uutena innovaationa apuna voi käyttää keulan edellä lennätettävää vetopurjetta, joka edistää matkan taittumista.

18 metriä pitkä Silent 60 on peräti yhdeksän metriä leveä. Kattavasti vakiovarustellun jahdin verottomat hinnat alkavat noin 2,4 miljoonasta eurosta.

www.silent-yachts.com

Best for Future: Frauscher TimeSquare 20

Best for Future innovaatiopalkinto matkasi tänä vuonna itävaltaan Frauscherille. Perinteikäs itävaltalaisveistämö on yksi sähköveneiden pioneereistä, mutta TimeSquare 20 on jopa Frauscherin mittapuulla irtiotto tavanomaisesta. Se edustaa yhtä näkemystä tulevaisuuden päiväveneestä, joka on tuotu markkinoille ja sarjatuotantoon jo nyt. Hyötysuhteeltaan tehokas katamaraanirunko mahdollistaa taloudellisten ja päästöttömien sähkömoottorien käytön ja runsaat 20 neliömetrin kansitilat. Vesi ja luonto on tässä veneessä lähellä.

Hieman yli kahdeksan metrisen TimeSquare 20:n kyytiin voi ottaa seitsemän henkilöä ja vene varustetaan kahdella 2–10 kilowatin sähkömoottorilla. Veneen verottomat hinnat alkavat moottori- ja akkuvalinnasta riippuen noin 200 000 eurosta.

www.frauscherboats.com

Aiempien vuosien finalistit ja voittajat löytyvät BOB Awardin kotisivuilta: www.bestofboats.com

 

Teksti: Jan Sjölund

Lue myös: