Tiikkikannen taikaa

Aito tiikki on edelleen himoittu ja rakastettu kansimateriaali. Tiikkikannen uusiminen aidolla tiikillä on kallista ja epäeettistä, joten olemassa olevaa tiikkikantta kannattaa vaalia.

Tuore tiikki on väriltään kauniin punaruskeaa, mutta käsittelemättömänä vesi ja erityisesti aurinko muuttaa sen ajan myötä hopeanharmaaksi. Se on luonnostaan öljyinen puulaji, joka hylkii poikkeuksellisen tehokkaasti kosteutta. Lujuudestaan huolimatta tiikkiä pitää käsitellä silkkihansikkain, sillä liian kovakourainen käsittely kuluttaa puun nopeasti.

Tiikki on harvinaisuutensa ja suuren kysyntänsä takia myös varsin kallis puulaji. Veneiden kansiin kelpaa vieläpä vain paras tiikkilaatu, joka kasvaa erittäin hitaasti ja yksinomaan Kaakkois-Aasian Myanmarissa.

Valitettavasti tiikinhimo on johtanut myös ongelmiin, kuten sademetsien turhaan kaatamiseen, tiikkipuiden ryöstökaatoon ja salakauppaan. Siksi aidon tiikin käytön eettisyys on hyvinkin kyseenalaista.

Rikkoutuneen tai puhki kuluneen tiikkikannen korvaaminen uudella ja aidolla tiikkikannella on joka tapauksessa erittäin kallista. Joten mikäli veneessä on tiikkikansi, on sitä syytä huoltaa ja ylläpitää kuin aarretta.

Venemestari keräsi yhteen ohjeita kuinka tiikkikantta hoidetaan, kunnostetaan tai sen kuntoa tarkkaillaan, jos ollaan hankkimassa venettä, jossa on tiikkikansi. Teema on neliosainen artikkelisarja lehdessä 3/2022, ja sen muut osat ovat:

Tiikkikannen hoito
Tiikkikannen korjaus
Tiikkikannen tarkistus

TEKSTI Martin Leisborn, Fredrik Eriksson

Lue myös: