Päivitetty opas veneen sähköjärjestelmistä on ilmestynyt

Tuore STEKin Sähkö ja vene – uudistettu 5. painos 2022 sisältää paljon uutta tietoa erityisesti akuista ja niiden valintaan liittyvää problematiikkaa.

Litiumioniakut ovat kasvattaneet suosiotaan myös veneilyssä, niissä on monia hyviä puolia, mutta niihin liittyy myös asioita, joita on hyvä huomioida. Oppaan päivitetyssä osuudessa käydäänkin läpi uuden akkutyypin käyttöönottoon liittyviä asioita.

Opas pyrkii olemaan mahdollisimman selkeä ja on tarkoitettu ihan tavalliselle veneilijälle ilman erityistä sähköalan tuntemusta. Opas auttaa ymmärtämään veneen sähköasennusten logiikkaa ja neuvoo hyviksi todetuista käytännöistä. Se neuvoo aloittelijaa myös sähköjärjestelmän vianetsinnässä mahdollisimman konkreettisesti.

Asiantuntijana päivityksessä on ollut pitkän venealan kokemuksen omaava Juha Tähti. Hän on tuttu puhuja myös Venemestarin Telakalla Helsingin venemessuilla.

Oppaasta voi ladata joko pdf-version tai tilata sen painettuna STEK.fi:stä. Opas on ilmainen.

STEK.fi – verkkopalvelussa toimiva ilmainen Veneilijän sähkölaskuri, joka havainnollistaa eri akkutyyppien vaikutusta tarvittavaan akkukapasiteettiin. Veneilijän sähkölaskuri auttaa arvioimaan, millaisen akkukapasiteetin tietyllä sähkölaitteistolla varustettu vene tarvitsee toimiakseen moitteetta ja ilman ikäviä yllätyksiä. Laskurissa on erillinen osionsa purje- ja moottoriveneelle, ja se toimii sekä verkossa että tabletilla. Opas, laskuri ja muut palvelut veneilijälle löytyvät STEK ry:n verkkosivujen ”Veneilijälle” osiosta.

SKEKillä on myös Kysy sähköstä -palsta, jossa voi kysyä sähköistykseen liittyvissä ongelmissa neuvoa ja kysymyksiä otetaan vastaan myös veneilijöitä. Kysymyksiin vastataan useimmiten viikon sisällä, ja niistä saa ilmoituksen haluamaansa sähköpostiin.

Lue myös: