Jäänmurtaja Tarmo ja Kuuri-näyttely avattu Merikeskus Vellamossa

Höyryjäänmurtaja Tarmo ja ulkonäyttelytila Kuuri avautuivat toukokuussa kesäkauteen Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Toukokuussa talvimerenkulun konkari Tarmo on avoinna tiistaista perjantaihin, maanantaisin ja viikonloppuisin alus on suljettu.

Englannissa vuonna 1907 rakennettu Tarmo oli valmistuessaan Suomen suuriruhtinaskunnan kolmas jäänmurtaja. Yleisö voi tutustua Tarmoon itsenäisesti ohjatun kiertosuunnan mukaan. Henkilökunta kertoo mielellään aluksen historiasta, arjesta ja dramaattisistakin vaiheista. Tarmo ole esteetön kohde, vaan aluksella on jyrkkiä portaita. 

Ulkonäyttely Kuuri täydentää Vellamon näyttelytarjontaa esittelemällä mm. poliisin käyttämän Tiiskeri 770 -veneen (1984), stadin brankkareiden eli Helsingin pelastuslaitoksen Uisko-tyypin veneen (1963) sekä Kultaranta II:n, joka palveli Suomen presidenttejä Relanderista Kekkoseen.

Kesäkuun lopulta alkaen (27.6.) on avoinna myös Suomen viimeinen toiminnassa ollut majakkalaiva Kemi. Porissa vuonna 1901 valmistunut alus turvasi merenkulkua vuosikymmenten aikana monella Suomen rannikon matalikolla. Aluksen viimeinen asemapaikka oli Kemi, jonka edustalla majakkalaivan valo vilkkui vuoteen 1974 saakka.

Pääsyliput Tarmolle ja 27.6.2022 avautuvalle majakkalaiva Kemille ostetaan Merikeskus Vellamon lipunmyynnistä. Pääsymaksut 8/5 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Museoaluksille käy Museokortti. Ulkonäyttely Kuuriin on vapaa pääsy.

Tarmo, Kemi ja Kuuri ovat avoinna 4.9.2022 asti.

Tarkat aukioloajat löytyvät Merikeskus Vellamon verkkosivuilta.

Lue myös: