Tarkkana uimavesillä: seuraa tiedotuksia ja huolehdi hygieniasta

Helteet lisäävät innokkuutta uimiseen veneilynkin lomassa, mutta etenkin hellekausina uimavesiä on syytä tarkkailla ja tiedotuksia seurata ennen uintia. Riesaksi voivat tulla niin vatsatautiepidemiat kuin iho-oireetkin.

Pääsääntöisesti Suomessa on turvallista uida, mutta kannattaa seurata tiedotuksia uimaveden laadusta ja huolehtia hygieniasta. THL:n mukaan esimerkiksi vatsatautiepidemiat voivat levitä uimarannoilla erityisesti helteillä, kun rannalla on paljon ihmisiä.

Uimaveden laatua voivat huonontaa muun muassa jätevesivuodot, hulevedet, sinilevät sekä ihmis- tai eläinperäiset ulostemikrobit. Uimavedestä voi sairastua vatsatautiin, jos saastunutta vettä nielee. Myös käsihygieniasta tulee pitää huolta, ettei taudinaiheuttajamikrobeja päädy likaisten käsien kautta suuhun.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi tarvittaessa määrätä uimarannan uintikieltoon tai se voi suositella uimisen välttämistä, jolloin uimarantaa ei tule käyttää. Seuraa siis uimarantaa koskevia tiedotteita.

On myös odotettavissa, että veden omat mikrobit, kuten sinilevät ja vibriot voivat lisääntyä hellekausina haitallisissa määrin.

”Vibrioiden aiheuttamat infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille, joiden vastustuskyky on alentunut. Heidän tulisi välttää Itämeressä uimista pitkien helleaaltojen aikaan etenkin, jos on haavaumia”, sanoo THL:n laboratoriokoordinaattori Anna-Maria Hokajärvi.

Sinileväesiintymiä saattaa syntyä nopeasti rannikkovesien lisäksi myös sisämaan uimapaikoille, eikä viranomainen aina ehdi paikalle havainnoimaan tilannetta. Jos siis havaitset uimavedessä sinilevää, älä mene uimaan, äläkä anna pienten lasten leikkiä sinileväisellä rantahiekalla tai päästä lemmikkiä veteen.

Sinilevä-tilannetta voit seurata ja sinilevistä ilmoittaa Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään järviwiki.fi-palveluun
Lähde ja lisätietoa: thl.fi

Lue myös: