Roska-Roope kerää tänäkin kesänä pintaroskaa vesistöistä

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roska-Roope-roskienkeruuvene kiertää eri puolella Suomea puhdistamassa vesistöjä pinnalla kelluvasta roskasta. Sähköllä kulkevan Roska-Roopen voi bongata esimerkiksi Turussa Aurajoesta sekä Ruissalon edustalta.

Roskien keräämisen lisäksi roskienkeruuveneellä halutaan tuoda vesistöjen roskaantumisongelma näkyväksi ja herättää keskustelua aiheesta. Arvion mukaan 70 % roskista vajoaa pohjaan, 15 % ajautuu rannoille ja 15 % jää kellumaan. Olisikin tärkeää saada roskat talteen ennen niiden uppoamista.

Kesällä 2021 Roska-Roopen kerätyimpiä roskia olivat muun muassa muovipussit, karkkipaperit, nuuskakiekot, maskit, pullot ja tölkit. PSS ry haluaa muistuttaa, että mikään roska ei kuulu vesistöön.

Roska-Roopen miehistönä toimivat tänä kesänä PSS ry:n kesätyöntekijät Vilho Järvi ja Eeli Heinä. 5,5 metriä pitkä katamaraanityyppinen Roska-Roope kulkee sähkömoottoreilla ja saa virtansa katolla olevista aurinkopaneeleista.

Lue myös: