Veneilykansa kokoontuu jälleen Uivaan 18.–21.8.

Viime vuonna koronasäännösten vuoksi peruuntunut, järjestyksessään 44. Uiva Flytande kokoaa jälleen veneilykansan tarjoten laajan kattauksen veneilyyn ja vesielämään liittyviä tuotteita, palveluita sekä ohjelmaa koko perheelle.

Helsingin Lauttasaaressa, HSK:n kerhosatamassa on esillä noin 250 venettä. Esittelyssä on sekä moottori- että purjeveneitä ja mukana ovat kaikki suosituimmat merkit.

– Olemme iloisia, että saamme jälleen kaikki suuret valmistajat mukaan. Uivassa ovat mukana kaikki merkittävät Suomessa edustetut veneet ja uutuusesittelyitäkin on luvassa, kertoo näyttelyn järjestäjän, Venealan keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Moottoriveneitä jollasta jahtiin

Moottoriveneitä on esillä kattavasti alle nelimetrisistä sähkömoottorilla varustetuista soutuveneistä suuriin matkaveneisiin. Suomalaisten suosimista 4–6 metrisistä perämoottoriveneistä mukana ovat muun muassa AMT, Bella, Buster, Faster, Falcon, Finnmaster, Husky, Marino, Pioner, Silver, Suvi, Terhi ja Yamarin. Myös asuttavia matkaveneitä on esillä laaja valikoima. Näyttelyn suurimpia moottorijahteja ovat Galeon 500 Fly ja Princess F45.

Uivassa on esillä useita Suomen ja jopa maailman ensiesittelyssä olevia venemalleja. Kiinnostavimpia niistä ovat Aquador 300 HT, Alukin C 650, Axopar 25 Cross Cabin, Buster Magnum Cabin, Faster 495 XC, Quarken 27 Cabin ja Yamarin 67 DC sekä sähköiset uutuudet Candela C-8, Bella Zero 6.1 ja Q Club.

Purjeveneet omassa elementissään

Uiva on erinomainen paikka tutustua purjeveneisiin autenttisessa elementissään: mastot, purjeet ja köydet paikoillaan.

Yksirunkoisista purjeveneistä esittelyssä ovat uusi X4.3, Hanse 388, Arcona 380 sekä Beneteau-mallit First 24 ja Oceanis 30.1. Lisäksi näyttelyssä on tutustuttavana kaksi suurta katamaraanialusta: Lagoon 42 Comfort ja Lagoon 50 Elegance.

Sähköä vesille

Sähköveneet ja sähköveneily ovat Uivassa näyttävästi esillä. Uutuusmallien – foilaava Candela C-8, Bella Zero 6.1 ja Q Club – lisäksi näyttelyssä on useita pienempiä sähkövenemalleja, kuten esimerkiksi EB SunnyCat sekä sähkömoottorilla varustetut eTerhit. Vaihtoehtoisista käyttövoimista käydään myös kiinnostava paneelikeskustelu ohjelmalavalla torstaina.

Perjantai on suuri koeajopäivä, jolloin messuvieraille tarjoutuu mahdollisuus koeajaa Uivan näyttelyn veneitä. Koeajot alkavat iltapäivällä klo 16 ja niistä sovitaan suoraan veneiden esittelijöiden kanssa.

Purjehdusta on mahdollisuus päästä kokeilemaan Purjehduksenopettajat PORY ry:n veneellä ja ohjauksessa.

Parhaat kalajutut ja kattava varustevalikoima

Kalastusvenelaituri on siirretty portin pielestä promenadin varteen keskelle näyttelyaluetta. Täällä veneet on varusteltu kalastusharrastukseen ja laiturilla on koko messujen ajan omaa, kalastusaiheista ohjelmaa. Puolen tunnin välein starttaavissa tietoiskuissa saat ammattilaisten parhaat vinkit niin kalastusveneen varusteluun kuin itse kalastukseenkin. Alueisäntänä toimii Natural Born Fishersin Pasi Tuike ja ammattitaitoiset esittelijät ja kalastusoppaat ovat paikalla koko messujen ajan.

Maapaikoilla löytyy lukuisa määrä telttaosastoja täynnä tuotteita, palveluita ja tietysti messutarjouksia. Uivassa ovat mukana kaikki venealan tärkeimmät toimijat. Täällä pääset tutustumaan moottoreihin, elektroniikkaan, varusteisiin ja palveluihin, sekä tekemään sopimukset ja hankinnat syksyyn, talvisäilytykseen tai jo seuraavaan veneilykauteen.

Ohjelmaa, elämyksiä ja maistuvaa evästä jokaiseen makuun

Ohjelmalavalla on tuttuun tapaan kiinnostavia esityksiä, näytöksiä ja muuta ohjelmaa.

Mikäli uutuudet kiinnostavat, kannattaa jo ennen näyttelykierrosta käydä kuuntelemassa Venemestarin päätoimittajan, Jan Sjölundin esitys näyttelyn uutuusveneistä. Uutuusesittelyt ohjelmalavalla päivittäin.

Torstain ohjelmassa on kaksi kiinnostavaa paneelikeskustelua: klo 16.30 keskustellaan lujitemuovin kierrätyksestä ja Muoviteollisuus ry:n KiMuRa-hankkeesta. Klo 18 keskustellaan tulevaisuuden käyttövoimista otsikolla ”Sähköpropulsio – tulevaisuutta vai tätä päivää?”.

Purjehtija Tapio Lehtinen starttaa syyskuussa 2023 miehistöineen Ocean Globe Race -kilpailuun. Tästä Whitbread Round the World -kisan 50 vuotisjuhlakilpailusta ja siihen valmistautumisesta kertoo aluksen miehistö perämies Ville Norran johdolla perjantaina klo 15. Galiana-alus on tutustuttavana Uivan laiturissa perjantaina klo 14. Kippari Lehtinen on itse jo Ranskassa valmistautumassa tämän vuoden syyskuussa alkavaan Golden Globe Race -yksinpurjehdukseen Asteria-veneellään. Galiana miehistöineen lähtee Uivasta perjantaina klo 18 kohti Ranskaa saattamaan Lehtistä yksinpurjehdukselle maailman ympäri.

Meriseikkailuja kuullaan myös Ocean Ladies -tiimiltä, joka kertoo lauantaina ja sunnuntaina purjehduksistaan otsikolla ”Vastuullisesti seikkaillen Atlantilla”.

Perjantaina klo 13 esitellään Satakunnan Ammattikorkeakoulun CBSmallPorts “Energiset pienvenesatamat keskisen Itämeren alueella” -projekti, jossa työskennellään ympäristöystävällisten satamien ja niiden investointien parissa: CBSmallPorts-projekti tukee pienvenesatamien kestävää kehitystä keskisen Itämeren alueella ympäristöystävällisillä toimilla ja investoinneilla. Satamien energiatehokkuuden edistäminen, niin energianlähteiden kuin veneilijöiden käyttämän sähkön osalta on toiminnan keskiössä.

Ohjelmalavalla on näyttelyn aikana useita työnäytöksiä ja täällä pääset tutustumaan muun muassa meridieselin huoltoon, Flexiteekin asennukseen sekä veneen verhoilutöihin. Lavalla kerrotaan myös esimerkiksi kalastusveneen varustelusta, Baltian veneilykohteista sekä moottoriveneen hankinnasta.

Extreme-Lifen taitureiden huikeat Flyboard- ja Freestyle-vesijettinäytökset nähdään laiturialueen keskellä perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina.

Ohjelmalavan vierestä löydät tuttuun tapaan useita Street Food -ravintoloita. Mukana ovat ainakin Fisut & Ranet, Treffi pub, Thai Papaya ja Levant, joten maistuva annos löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Koko perheen elämysmessut – karvakamuja unohtamatta!

Uiva näyttely on koko perheen tapahtuma, jossa riittää näkemistä, tekemistä ja kokemista koko perheelle. Lapset ovat erityisen tervetulleita näyttelyyn. Laitureiden viereen on sijoitettu valvottu, maksuton vaunuparkki ja liikkuvaiset pienet kipparinalut saavat pelastusliivit lainaksi laiturireissun ajaksi.

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n Lasten maailmassa pikkukipparit pääsevät testaamaan taitojaan muun muassa purjehdussimulaattorissa ja hengauskiikussa.

Alueelle saa tulla myös koiran kanssa.

Lue myös: