Siisti Biitsi 10 vuotta!

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoot täyttää 10 vuotta. Tänä aikana talkoissa on raportoitu jo yli 730 000 kerättyä roskaa. Tänä vuonna tavoitteena on kerätä kasaan Suomen suurin talkoojengi. Juhlista sinäkin 10-vuotiasta Siisti Biitsiä siivoamalla omaa lähirantaasi!

Yleisimpiä Siisti Biitsi -ohjelmalle raportoituja rantaroskia Suomessa ovat tupakantumpit, muoviroskat, kuten ruoka- ja karkkikääreet sekä pahviroskat.

– Eniten löydetyt roskatyypit liittyvät kaikki ihmisten vapaa-ajanviettoon, ja on kiitollista, että tiedotuksella ja ympäristökasvatuksella määrät voidaan saada laskemaan. Usein esimerkiksi luullaan, että tupakantumppi tai karkkipaperi on turvallista heittää hulevesikaivoon. Useimmissa viemäreissä ei kuitenkaan ole suodatusta, vaan niiden vesi laskee suoraan lähimpään vesistöön roskineen päivineen, Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri kertoo.

Talkoolaisia pyydetään raportoimaan kerätyt roskat maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella, jolloin saadaan tärkeää tietoa Suomen rantojen roskaisuudesta ja pystytään ehkäisemään roskaantumista jo alkumetreillä.

– Niin tärkeää kuin rantojen ja ympäristön siivoaminen onkin, on se pohjimmiltaan laastarointia eli varsinaisen ongelman haittojen minimointia. Kun päästään paneutumaan ongelman juurisyyhyn eli roskaantumisen syntyyn, voidaan ongelman olettaa pikkuhiljaa pienenevän ja lopulta katoavan kokonaan, Jännäri kertoo.

Talkoolaisia pyydetään raportoimaan keräämänsä roskat maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella. Raportoinnin avulla saadaan tärkeää tietoa Suomen rantojen roskaisuudesta, minkä avulla pystytään ehkäisemään roskaantumista jo alkumetreillä.

Suomen rannat olivat roskaisimmat

Pidä Saaristo Siistinä ry oli vuosina 2011–2013 mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa hankkeessa, jonka tulokset osoittivat karusti Suomen rantojen olevan roskaisimmat kuin mukana olleissa keskisen Itämeren maissa eli Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Kun hankkeen tuloksista tiedotettiin, myös kansalaisten keskuudessa heräsi innostus tehdä voitavansa Suomen rantojen puolesta. Tähän tarpeeseen PSS ry käynnisti vuonna 2014 Siisti Biitsi -talkookampanjan, joka myöhemmin laajeni ohjelmaksi ja vankaksi osaksi PSS ry:n perustoimintaa.

Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen on näin helppoa:

  1. Merkitse siivottava ranta Siisti Biitsi -sivujen karttaan: siistibiitsi.fi.
  2. Vietä kiva päivä rannalla siivoustalkoiden merkeissä.
  3. Raportoi löytyneet roskat meille maksuttomalla Siisti Biitsi -mobiilisovelluksella.
  4. Huolehdi roskien jatkokäsittelystä.

Lue myös: