Spirit of Helsinki ensimmäisen etapin voittoon Ocean Globe Racessa

Jussi Paavosepän kipparoima suomalaisvene Spirit of Helsinki saapui ensimmäisenä Kapkaupungin välietapille Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduksessa. Kilpailu jatkuu 5. marraskuuta.

7670 merimailin matka Southamptonista Kapkaupunkiin kesti 39 päivää, 20 tuntia ja 10 minuuttia. Alkuperäisen arvion mukaan etapin odotettiin kestävän 30–35 päivää, mutta tuulettomien vyöhykkeiden vuoksi matka-aika piteni.

– Meidän taktiikkamme oli se, että emme ohjaa venettä liian kovaa. Kuljimme kolme viikkoa ilman säätietoja, joten päätimme valita perinteisen reitin, Paavoseppä sanoi Kapkaupungissa.

Kun Paavosepältä kysyttiin, milloin hän tiesi veneensä purjehtivan ensimmäisenä Kapkaupunkiin, vastaus tuli ytimekkäästi.
– Heti alusta alkaen.

Kilpailun aikana Spirit of Helsinki näytti nopeutensa, vaikka se kilpailee Sayula-luokassa, jota ei ennakkoon pidetty nopeimpana. Aiemmin Fazer Finland -nimellä tunnettu vene sijoittui kolmanneksi Whitbread-kisassa vuosina 1985–1986.

Ranskalaisvene Pen Duick VI, joka oli pitkään johtoasemassa, teki virheen kääntymällä liian aikaisin kohti Kapkaupunkia. Tämän ansiosta Spirit of Helsinki nousi johtoon. Paavosepän strategiana oli välttää veneen liiallinen ohjaaminen ja he valitsivat perinteisen reitin.

Seuraava osuus kilpailusta starttaa Kapkaupungista 5. marraskuuta ja päättyy Aucklandiin Uuteen-Seelantiin joulukuussa. Koko kilpailu koostuu neljästä legistä, ja navigointi suoritetaan perinteisesti sekstantilla ja merikartoilla. Kaikkiaan purjehdusmatkaa kertyy 27 000 merimailia.

Kilpailun liveseuranta löytyy verkkosivulta: https://oceangloberace.com/livetracker/

Lue myös: