Näkyy ja pitää

Kun kulkuaukon luukut alkavat vuotaa, eikä niistä näe sen paremmin sisään kuin uloskaan, on ne aika vaihtaa uusiin. Projekti on helppo toteuttaa, kunhan työvaiheet suunnittelee huolella.

Tämän veneen ruffin luukkujen rakenne on yksinkertaisinta tyyppiä: kaksi päällekkäin asettuvaa pleksilasislevyä, jotka lepäävät alumiinilistan sisällä. Kulkuaukon luukkuja käytetään silloin, kun halutaan pitää kutsumattomat vieraat ulkopuolella, ja tietysti silloin kun halutaan välttää sadeveden ja roiskeiden pääsy veneen sisätiloihin.

Näillä vanhoilla ruffin luukuilla on ollut kova elämä – silloin kun niitä ei ole käytetty, ne on sullottu kovakouraisesti lähimpään säilytystilaan tai perähyttiin. Vuosien kovan käsittelyn seurauksena pinnat ovat naarmuuntuneet, ja ajan mittaan myös reunat ovat saaneet kolhuja. Kun luukuista ei enää näe ulos, eivätkä ne ole edes tiiviit, on korkea aika vaihtaa ne uusiin.

Aiemmin taidettiin mainita, että luukut ovat pleksilasia. Tämä ei ole aivan totta, sillä tarkemmin ottaen materiaali, josta luukut valmistetaan, on jotain muuta. Pleksihän on kauppanimi polymetyylimetakrylaatille, tai arkikielessä akryylille. Sillä on useita hyviä ominaisuuksia, joista tärkein lienee sen seitsemän kertaa suurempi vahvuus verrattuna lasiin, ja se on samalla noin puolet kevyempää. Haittapuoliin kuuluu puolestaan se, että pleksi voi kovuutensa takia haljeta herkästi. Siksi ruffin luukkujen valmistukseen käytetäänkin akryylin sijaan polykarbonaatiksi kutsuttua muovia.

Helpompi käsitellä

Polykarbonaatti, joka kuuluu samaan muovimateriaalien ryhmään kuin pleksi, on helppo käsitellä. Polykarbonaatti on kuitenkin hieman pleksiä pehmeämpää, ja siten alttiimpi naarmuuntumiselle ja pienille kolhuille. Jos halutaan käyttää polykarbonaattia, mutta pelätään naarmuja, on olemassa kovapinnoitettua polykarbonaattia. Se ei kuitenkaan kestä halkeamatta taivuttamista kylmässä.

Tämä on Venemestarin maksullista sisältöä. Mikäli haluat lukea koko lehtijutun, kirjaudu, tai osta pdf-artikkeli tai koko artikkelin sisältämä pdf-lehti.

Mikäli olet Venemestarin tilaaja, kirjaudu: https://venemestari.fi/kirjaudu/
Osta tästä artikkeli (5 €): https://venemestari.fi/tuote/tee-se-itse-kulkuaukon-luukut/
Osta tästä tämä artikkeli sisältävä Venemestari-lehden irtonumero sähköisenä (7,50 €): https://venemestari.fi/tuote/7-2024/

Lue myös: