Samalla kun keulapotkurin asentaminen myös pienempikokoisiin veneisiin on yleistynyt, ovat niiden ominaisuudet kehittyneet. Keulapotkurin hankintaa kannattaa harkita erityisesti turvallisuuden näkökulmasta. Asentaminen onnistuu osaavalta tekijältä, kunhan tekee asiat oikeassa järjestyksessä.
Itsellekin on tullut vastaan tilanteita, joissa tuuli on painanut veneen kivikoiden väliin poikittain mökkirannan ahtaassa venepoukamassa. Ei kauhean mukava tilanne, varsinkin jos sattuu olemaan yksin liikkeellä, eikä apukäsiä ole saatavilla. Keulapotkurin avulla vastaava tilanne olisi hyvin todennäköisesti vältetty.
Akselivetoisessa veneessä keulapotkuri tuo apua myös pakittamiseen. Oikeakätisesti toimiva potkuri lähtee peruutettaessa kääntämään perää vasemmalle. Potkurin sivuvedon takia akselivetoisella veneellä on välillä vaikea peruuttaa haluttuun suuntaan, jolloin keulapotkuri auttaisi hankalimmissa väleissä.
Tässä jo riittävästi perusteita hankinnalle, joten seuraavaksi vuorossa onkin sopivan ehdokkaan valinta. Keulapotkurien valmistajilta löytyy erilaisia laskennallisia kaavioita, joilla voidaan laskea keulapotkurille vaadittava työntövoima. Tarvittavaan tehoon vaikuttaa moni muukin seikka, kuten uppouma, veneen tuulipinta-ala sekä keulapotkurin asennuspaikka. Siksi keulapotkurin valinta on aina monen asian kompromissi, joten laskennallisia kaavioita voi pitää vain suuntaa antavina.
Tämä on Venemestarin maksullista sisältöä. Mikäli haluat lukea koko lehtijutun, kirjaudu, tai osta pdf-artikkeli tai koko artikkelin sisältämä pdf-lehti.
Mikäli olet Venemestarin tilaaja, kirjaudu: https://venemestari.fi/kirjaudu/
Osta tästä artikkeli (5 €) https://venemestari.fi/tuote/tee-se-itse-keulapotkurin-asennus/
Osta tästä tämä artikkeli sisältävä Venemestari-lehden irtonumero sähköisenä (7,50 €): https://venemestari.fi/tuote/7-2024/