Kuumaa huumaa: koeajossa Saxdor 400 GTC

Saxdor kuuluu niihin uuden ajan suomalaisvalmistajiin, jonka tavoitteena on alusta saakka ollut ei enempää eikä vähempää kuin maailmanvalloitus. Se onkin hyvällä mallilla.

Saxdor on kasvanut vain muutamassa vuodessa maailmanlaajuisesti merkittäväksi venemerkiksi. Vauhti on ollut päätähuimaava jo lukujenkin perusteella. Vuonna 2019 perustetun venevalmistajan liikevaihto oli vuonna 2020 liki viisi miljoonaa euroa, viime vuonna jo 73 miljoonaa euroa.

Suomalaisista venevalmistajista ylivoimaisesti suurinta, noin 165 miljoonan euron liikevaihtoa, pyörittää Axopar. Swaneja valmistava Nautor on 88 miljoonalla kakkosena, mutta Saxdorilla on jo ohitusvilkku päällä. Saxdorin taakse jäävät muun muassa Targoja valmistava Botnia Marin sekä monimerkkivalmistajat Inhan Tehtaat (Buster, Cross, Yamarin), Finnmaster Boats (Finnmaster, Grandezza, Husky) ja Bella-Veneet (Aquador, Bella, Falcon, Flipper).

Saxdorilla on uskallettu ajatella alusta saakka riittävän suuresti: investoida tuotantokapasiteettiin ja tehdä innovatiivisia, mutta maailman suurimmille venemarkkinoille passattuja veneitä. Suomi on Saxdorin valtameressä vain pieni pisara.

Silti Saxdorin avaus oli veneiden kokoja ajatellen aika kotoisa. Se tuli markkinoille Suomessakin volyymiluokkaan kokonsa puolesta kuuluvalla kuusimetrisellä SX200:lla. Sen jälkeen onkin kuljettu määrätietoisesti – ja nopeasti – kohti suurempia. Yrityksen nimi on kielinyt suunnitelmasta alusta saakka – se on Saxdor Yachts, ei Saxdor Boats.

Vuosi sitten malliston lippulaivaksi esiteltiin 12-metrinen SX400 GTO. Se keräsi Cannesin venemessuilla runsaasti huomiota. Talven messuilla se sai rinnalleen nyt koeajossa olevan GTC:n. Vielä suurempi 460 GTC:kin on jo julkistettu, mutta sitä saadaan vielä vuosi tai kaksi odottaa.

Katso myös koeajovideo YouTube-kanavallamme: https://youtu.be/1HCGCEFZ_rc

Tämä on Venemestarin maksullista sisältöä. Mikäli haluat lukea koko lehtijutun, kirjaudu, tai osta pdf-artikkeli tai koko artikkelin sisältämä pdf-lehti.

Mikäli olet Venemestarin tilaaja, kirjaudu.: https://venemestari.fi/kirjaudu/
Osta tästä artikkeli (5 €) https://venemestari.fi/tuote/koeajo-saxdor-400-gtc/
Osta tästä tämä artikkeli sisältävä Venemestari-lehden irtonumero sähköisenä (7,50 €): https://venemestari.fi/tuote/8-2024/

moottoriveneet * koeajot

Lue myös: