Metsähallitus kunnostaa Saimaan luontokohteita – Hytermän ränsistynyt laituri uusitaan

Metsähallitus kunnostaa tulevan kevään ja kesän aikana palvelurakenteita Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa sekä Punkaharjun ja Hytermän luonnonsuojelualueilla.

Metsähallituksen vuoden korjauslistalla on muun muassa laitureita, nuotiokehiä ja maasto-opasteita. Korjausvelkaa kurotaan kiinni eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella. Pääosa kunnostuksista tehdään Metsähallituksen omana työnä, mutta Hytermän kunnostukset ja iso laituriurakka ovat kilpailutuksessa, ja ne teetetään ostopalveluina.

Kerimäen kirkonkylän itäpuolella sijaitsevat Hytermän saaret ovat luonnonsuojelu- ja museoaluetta, ja saarille pääsee vain veneellä. Hytermä on kulttuuriperintönsä vuoksi kiinnostava kohde, jonka kruunaa Kerimäen nimismiehen, Rohmu-Heikiksi kutsutun sotakamreeri Heikki Väyrysen, kokoama ulkomuseo vanhoine rakennuksineen.

Muista kunnostuskohteista vesilläliikkujia kiinnostavat erityisesti Linnasaaren ja Lohilahden alueet.

Linnansaaren kansallispuistossa uusitaan yhdeksän nuotiokehää ja viisi pöytäpenkkiryhmää. Retkisatamien ympäristöjä raivataan ja pääsaaressa kunnostetaan laivalaiturin portaat. Linnansaaren kansallispuiston pohjoisin retkisatama on Vuorikiukas, missä uusitaan rantautumistaso ja portaat.

Koloveden kansallispuistossa rakennetaan uusi Lohilahden kotalaavu ja uusia kanoottipukkeja. Kermajärvellä uusitaan tulentekopaikat Huhmarniemessä ja Vasarasaaressa.

Hytermän saaret
Linnansaari
Kolovesi
Punkaharju

Innostuitko Hytermän saarista? Katso Ylen Egenland-dokkari saaren ainutkertaisesta tarinasta täältä.

Kuvat: Metsähallitus/ Miia Tolvanen

Lue myös: