Odotettu kesä tarkoittaa myös UV-säteilykautta eli aikaa, jolloin iho voi punehtua tai palaa auringossa. Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on 3 tai sen yli. Pilvet ja viileä sää eivät suinkaan suojaa uv-säteilyltä. Ilmatieteen laitos, STUK ja Suomen syöpärekisteri muistuttavat ihon suojaamisen merkityksestä.
Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on 3 tai sen yli. Suojautumistason 3 ylittäviä UV-indeksejä mitataan Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopussa, ja niitä on vielä syyskuun puolivälissä. UV-indeksin arvo 3 ylittyy koko maassa kesäisin noin klo 10–17 välisenä aikana.
– Pilvisellä ja viileälläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät juuri vaimenna UV-säteilyä eikä UV-säteily tunnu iholla, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.
Pilvettömänä päivänä noin puolet UV-säteilystä tulee auringon suorana säteilynä. Toinen puoli saadaan muualta taivaalta ns. hajasäteilynä. Oleskeltaessa avoimella paikalla, kuten vesillä, rannalla, heinäpellolla, suolla tai tunturissa UV-altistus voi tästä syystä olla yllättävän suuri.
Rusketus on ihon suojakeino, joka pyrkii vähentämään vahingollisten ultraviolettisäteiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin. Iho voi myös palaa, jos säteilyä tulee liikaa. Kannattaa muistaa, että iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Siksi on syytä välttää UV-säteilyä tai suojautua siltä myös silloin kun välitöntä palamisvaaraa ei ole. Erityisesti lasten ja nuorten suojautuminen on tärkeää. Ihon lisäksi silmät ovat herkät UV-säteilylle.
Melanooma yleistyy korkeasti koulutetuilla
Melanooma on koulutettujen syöpä: se on peräti 65 prosenttia yleisempi korkeakoulutetuilla kuin pelkän peruskoulun suorittaneilla. Ero on kaksinkertainen alle 55-vuotiaden ikäluokassa.
– Tämä saattaa johtua siitä, että korkeakoulutetut ihmiset käyvät näyttämässä ihomuutoksiaan herkemmin kuin vähemmän koulutetut”, arvelee Suomen Syöpärekisterin erikoistutkija Karri Seppä.
– On myös luultavaa, että koulutetuilla on varaa matkustaa useammin aurinkoon. Aurinkolomat, joilla saadaan lyhyessä ajassa iso annos UV-säteilyä, ovat suuri riski melanoomalle, Seppä jatkaa.
Riittävällä suojautumisella UV-säteilyltä pystyttäisiin ehkäisemään 90–95 prosenttia melanoomatapauksista. Riski sairastua on erityisen suuri herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä. Joka päivä noin viisi suomalaista saa melanoomadiagnoosin.
Ihosyöpätyypeistä melanooma on vaarallisin, koska se leviää nopeasti lähettäen etäpesäkkeitä. Vain kolmasosa kehittyy olemassa olevaan luomeen.
Näillä pärjää: Varjo, vaatteet ja aurinkovoide
– Viimekesäinen ulkoilu- ja terassitrendi jatkunee tulevanakin kesänä. Vaikka kaikki ovatkin varmasti jo väsyneet noudattamaan erilaisia rajoituksia ja suosituksia, kannattaa omasta ihostaan kuitenkin huolehtia ja suojata se palamiselta, kannustaa Säteilyturvakeskus STUKin erityisasiantuntija Anne Höytö.
– Tulevana kesänä STUK haluaa muistuttaa erityisesti nuorisoa #Suniho-kampanjassa monista helpoista keinoista suojautumiseen. Omaa altistumistaan voi vähentää esimerkiksi vetäytymällä varjoon keskipäivällä, pitämällä hattua, paitaa ja aurinkolaseja sekä levittämällä paljaaksi jääville ihoalueille aurinkovoidetta, Anne Höytö sanoo.
UV-indeksin ennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.
www.fmi.fi / www.stuk.fi / www.ilmansyopaa.fi