Pelastusliivien pukemisen tärkeys todistettiin jälleen.
Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt lähtivät apuun juhannusviikonloppuna yhteensä 147 kertaa. Valtaosa tehtävistä oli eriasteisia avustuksia, mutta vakavampiakin pelastustehtäviä mahtui joukkoon. Pelastusliivien tärkeys tuli jälleen todistettua.
– Joensuun järvipelastajat osallistuivat veneonnettomuuden pelastustehtävään sunnuntain vastaisena yönä, kun moottorivene ajoi uittopoijuun ja sai vuodon. Kolmen hengen seurue pelastettiin uppoavasta veneestä ja kuljetettiin turvaan, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.
– Pelastusliivit olivat laatikossa veneen vajoavassa takaosassa eivätkä veneessä olleet saaneet niitä enää esiin ja puettua. Onneksi apu tuli paikalle ennen kuin kukaan joutui veden varaan, mutta jälleen tuli konkreettisesti todistettua, että pelastusliivien pitää olla päällä eikä laatikossa, Stenberg jatkaa.
Kokonaisuudessaan juhannus sujui vesillä vapaaehtoisten meripelastajien näkökulmasta rauhallisesti. Liikenne oli vilkasta, mutta pelastus- ja avustustehtävien määrä pysyi edellisvuosien tasolla.
– Kiireisintä oli odotetusti Suomenlahdella, missä tehtävät keskittyivät erityisesti pääkaupunkiseudun ja Kotkan alueille. Myös Päijänteellä ja Saaristomerellä oli paljon tapahtumia. Saimaalla ja Pohjanlahdella oli jonkin verran hiljaisempaa, Marko Stenberg kertoo.
Vapaaehtoiset meripelastajat auttoivat juhannusviikonloppuna yhteensä 309 ihmistä ja 106 vesikulkuneuvoa rannikolla ja sisävesillä. Operaatio Meritähteen osallistui lähes 130 pelastusvenettä ja 1000 vapaaehtoista.
Vaikka juhannus on ohi, vapaaehtoisten meripelastajien kausi on vasta aluillaan. Heinäkuu on yleensä kiireisintä aikaa meripelastajille, ja Meripelastusseuran päivystyskausi jatkuu marraskuun puoliväliin.
Teksti ja kuvat: Suomen Meripelastusseura, fb