8 kysymystä aurinkosähköstä: Kysyimme kahdeksan olennaista asiaa pitkän linjan venesähköammattilaiselta, Esco Oy:n Mika Vanhalalta, jolla on perspektiiviä aurinkosähköjärjestelmien kehityksestä, myynnistä ja asennuksesta.
Nykyaikaiset aurinkosähköjärjestelmät tuovat energiaomavaraisuuden yhä lähemmäksi. Aurinkopaneelit ovat halvin tapa ladata purjeveneen akkuja maasähkön ulottumattomissa ilman moottoria. Paneelien hintojen laskiessa niiden suosio kasvaa.
Aurinkosähköt ja entistä paremmat akut yhdistettynä nykyveneiden vähävirtaisiin led-valoihin ja muutenkin vähemmän janoiseen elektroniikkaan tuovat mahdollisuuden energiaomavaraiseen veneilyyn yhä lähemmäksi.
Aurinkopaneelien ostaminen on paljon muutakin kuin vain halvimman tai parhaan hinta–laatusuhteen omaavan paneelin metsästystä. Aurinkosähköjärjestelmän voi aloittaa paneelilla tai muutamalla ja laajentaa sitä tarpeen mukaan, jos vain veneen tilat antavat myöden. Aurinkopaneelien hankinnassa on myös hyvä miettiä veneen sähköjärjestelmää kokonaisuudessaan, omaa sähkönkulutusta ja tarpeita. Lopulliseen valintaan vaikuttaa ehkä eniten kuitenkin aurinkopaneeleille käytettävissä oleva tila veneessä.
Aurinkopaneeleita on karkeasti kolmea päätyyppiä. Ensimmäinen tyyppi on jäykkä, kiinteästi asennettava lasipaneeli, joka muistuttaa talojen katoille asennettavia paneeleita. Nämä vaativat asennukselta enemmän, eivätkä niitä varten viritetyt telineet aina ole sieltä kauneimmasta päästä.
Tämä on Venemestarin maksullista sisältöä. Mikäli haluat lukea koko lehtijutun, kirjaudu, tai osta pdf-artikkeli tai koko artikkelin sisältämä pdf-lehti.
Mikäli olet Venemestarin tilaaja, kirjaudu: https://venemestari.fi/kirjaudu/
Osta tästä artikkeli (5 €): https://venemestari.fi/tuote/nain-se-tehdaan-aurinkosahko-veneeseen/
Osta tästä tämä artikkeli sisältävä Venemestari-lehden irtonumero sähköisenä (6,50 €): https://venemestari.fi/tuote/4-2024/