Luontoviisasti vesillä – Helsingin uusi palvelu ohjaa veneilemään luonto huomioiden

Meri ja saaristo muodostavat Helsinkiin ympäristön, joka on vertaansa vailla. Helsingin alueella on noin 300 saarta ja 50 000 veneilyharrastajaa. Vaikka vesillä ei ole kulkua ohjaavia liikennemerkkejä yhtä usein kuin teillä, on myös saaristoliikenteessä ja -luonnossa liikkumisessa sääntöjä.

Monille vesilläliikkujille saattaa olla uutta tietoa se, että Helsingin 66 luonnonsuojelualueesta noin puolet sijaitsee saaristossa. Alueet ovat suojeltuja luontokohteita, lintujen pesimäalueita ja uhanalaisten lajien elinympäristöjä. Niissä on rajoituksia, jotka tulisi ehdottomasti huomioida.

– Kiinnostus veneilyyn on lisääntynyt ja Helsingin vesille on tullut uusien palvelujen kautta uusia liikkujia. Helsinki haluaa kertoa, miten vesillä tulisi liikkua luontoa huomioiden, eli luontoviisaasti”, kertoo hankkeen suunnittelija Mika Välipirtti Helsingin ympäristöpalveluista.

Rantaudu varoen luontokohteisiin

Lintuluodoilla lähestyminen ja maihinnousu on kielletty tavallisesti 1.4.−15.8. Tämän lisäksi Vanhankaupunginlahdella, Kallahden matalikolla on vesillä liikkumista rajoittavia erityismääräyksiä. Yleisohje on se, että jos eläin reagoi toimintaasi, olet liian lähellä.

Veneilijöiden ja melojien tulisi välttää kaislikoita ja ruovikoita jotka ovat eläimille tärkeitä suoja- ja pesintäalueita. Luodoille ja kalliosaarille rantautumisessa tulee ottaa huomioon, että koirat on pidettävä kiinni sekä tulentekoa on vältettävä.

Verkkopalvelusta vinkkejä vesillä liikkumiseen

Luonnonsuojelualueet löytyvät nyt yhdestä paikasta Luontoviisaan vesilläliikkujan verkkopalvelusta, jossa on myös vinkkejä vesillä liikkumiseen. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Skipperin sekä helsinkiläisten venekerhojen, pursiseurojen ja kajakkiseurojen kanssa.

Luontoviisas vesilläliikkuja -palvelun verkkosivusto on avattu osoitteessa luontoviisas.hel.fi.
Luontoviisas vesilläliikkuja -palvelu on toteutettu osana Helsingin merellistä strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää Helsingin merellisyyttä ja merellisiä palveluita.

Helsingin kaupunki

Lue myös: